VHG  |  Ondernemer  |  Hulpmiddelen  |  Info

Skip Navigation LinksDetails

"Voor ondernemers in het groen"

a53eb3fb-6bd5-475f-ae15-7e0e909d4865

VHG Hulpmiddelen

Hulp nodig bij uw bedrijfsvoering? Alle praktische hulpmiddelen op een rij. Verfijn op thema en onderwerp om te vinden wat u nodig heeft.

Sociaal aanbesteden in het groen | Eindrapport

In de groene sector is veel aandacht voor sociale aspecten in de bedrijfsvoering. Ondanks dat kwaliteit bij aanbestedingen een grotere rol speelt, wordt er in de groensector nog geregeld op laagste prijs gegund. Ook worden er aanbestedingen in de markt gezet waarbij sprake is van beste prijs-kwaliteitverhouding, maar de prijscomponent effectief gezien doorslaggevend is. Dit zet de prijzen in de groene sector onder grote druk. 


Uit de in 2011 uitgevoerde verkenning 'Sociaal aanbesteden in het groen’ in opdracht van VHG en FNV Bondgenoten bleek al dat  de eenzijdige focus op prijzen ervoor zorgt dat de aandacht voor veiligheid, arbeidsomstandigheden en vakmanschap steeds moeilijker te realiseren is. Beide organisaties vroegen aandacht voor de sociale effecten van de huidige manier van aanbesteden.

Sociale effecten aanbesteden
Het aantal aanbestedingen waarbij de prijscomponent doorslaggevend is of waarbij geheel op laagste prijs wordt gegund, maakt dat ondernemers zich alleen op prijs kunnen onderscheiden. Werknemers ervaren een toegenomen werkdruk en merken dat de juiste aandacht voor veiligheid en arbeidsomstandigheden onder druk staat. Ook voor opdrachtgevers is de huidige situatie nadelig, zij blijken niet de kwaliteit te krijgen die zij verwachten. Aandacht voor sociale aspecten speelt nog altijd een te kleine rol bij het gunnen van een opdracht. Hooguit verlangt de opdrachtgever dat een deel van het werk wordt uitgevoerd door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt (Social Return). 

Vakbonden FNV en CNV en VHG stelden in het kader van de verkenning vast dat het hele spectrum aan sociale aspecten, van veiligheid tot scholing, moet meewegen bij aanbestedingen. Dit in overeenstemming met een van de uitgangspunten van de herziene aanbestedingswet 2012.

De verkenning is mede mogelijk gemaakt door het Productschap Tuinbouw.

Vragen?

Voor meer informatie of vragen kunt u contact opnemen met onze collega's van de VHG Ondernemershelpdesk via ondernemershelpdesk@vhg.org of 085 330 77 00. 

De VHG Ondernemershelpdesk is bereikbaar op werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur.

Downloaden

Klik hier om dit hulpmiddel te downloaden.

Gerelateerde info

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Lees verder op de onderwerppagina
Aanbesteden / Sociaal aanbesteden

VHG - Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners

Horaplantsoen 20
6717 LT Ede
 
T 085 330 77 00
E info@vhg.org