VHG  |  Ondernemer  |  Onderwerpen  |  Info

Skip Navigation Linksdefault

"Voor ondernemers in het groen"

064e99fc-61c7-479a-8acd-352c11ae2a05

Vrijstelling BPM op bestelauto’s voor ondernemers wordt per 2025 afgeschaft

Tijdens Prinsjesdag 2022 is bekend geworden dat de BPM-vrijstelling vanaf 2025 wordt afgeschaft. Het gaat dan om bestelauto’s met een fossiele verbrandingsmotor. Voor bestelauto’s zonder CO2-uitstoot blijft de vrijstelling bestaan. Deze maatregel moet er volgens het kabinet toe leiden dat meer ondernemers zullen overstappen op een elektrische bestelauto.
Wat is BPM?
BPM is de afkorting van 'Belasting van Personenauto's en motorrijwielen'. Het is de extra belasting die u betaalt bij aankoop van een (bestel)auto of motorfiets. Voor bestelauto's die minstens 10% zakelijk worden gebruikt, bestaat voor ondernemers een vrijstelling. 

Wat betekent dat voor u als ondernemer?        
De BPM wordt berekend over de netto-catalogusprijs. Vanaf 2025 gebeurt dat aan de hand van een vast bedrag ter hoogte van € 66,91 (prijspeil 2023). Dit wordt vermenigvuldigd met het aantal gram CO2-uitstoot per kilometer. De BPM van een emissievrije bestelauto is daarmee nihil.

Een gemiddelde diesel-bestelauto kost ongeveer € 28.500 en heeft een CO2-uitstoot van 180gr/km. De BPM over dit bedrag komt daarmee op ruim € 12.000. Deze maatregel betekent voor u dus een flinke kostenverhoging van gemiddeld 42% per bestelauto.

Rekenvoorbeeld diesel-bestelauto:
Stel u koopt een dieselbestelauto van € 28.500. Dan wordt de BPM als volgt berekend:

Netto-catalogusprijs = € 28.500
CO2-uitstoot gr/km = 180
BPM = 180 x € 66,91 = € 12.043,80

Totale prijs bestelauto = € 28.500 + € 12.043,80 = € 40.543,80

Bereken de BPM op uw bestelauto
In het kader rechts vindt u een rekentool om de verwachte bpm op uw aan te schaffen bestelauto te berekenen.

Standpunt Koninklijke VHG
Het kabinet wil met deze maatregel ondernemers stimuleren over te stappen op elektrisch vervoer. VHG ziet dat haar leden volop bezig zijn met verduurzamen en ook hun wagenpark vergroenen, maar dat in veel gevallen elektrische bestelbussen nog tekortschieten qua prestaties. Zo is er nog geen elektrisch aangedreven alternatief voor voertuigen die zwaar worden beladen of waar een zware aanhangwagen achter vervoerd wordt.
Ondernemers zullen daarom langer doorrijden met de huidige (vervuilende) bestelbus of een tweedehands bus aanschaffen. De maatregel levert dus niet het gewenste effect, maar wél een buitensporige lastenverzwaring voor de ondernemer. Bovendien wordt daarnaast de motorrijtuigenbelasting (mrb) voor bestelauto's van ondernemers verhoogd. In 2025 betreft de verhoging van de mrb 15%, in 2026 gaat het om een verdere verhoging met 6,96%.

Lobby
In juni 2022 heeft MKB-Nederland met meerdere brancheorganisaties - waaronder VHG - een petitie aangeboden aan de politiek met het verzoek om de vrijstelling in stand te houden. VHG neemt deel aan deze gemeenschappelijke oproep en ondersteunt deze dan ook van harte. Tegelijkertijd hebben we u als ondernemer gevraagd uw mening hierover te delen. De resultaten, die het standpunt van VHG ondersteunen – zullen verder worden gebruikt in onze politieke lobby.

Filmpje | aanbieding petitie door Jacco Vonhof van MKB-Nederland

Advies aan onze leden
Denk alvast na wat de afschaffing van de BPM-vrijstelling voor u als ondernemer kan betekenen, mocht deze maatregel definitief worden. 2024 is in dat geval het laatste jaar waarin u gebruik kunt maken van de vrijstelling. Kunt u de aanschaf van een nieuwe bestelbus naar voren halen? En is elektrisch vervoer voor u een goed alternatief?

Wilt u hierover van gedachten wisselen met onze collega's van de VHG Ondernemershelpdesk? U kunt ons bereiken via (085) 330 77 00 of stuur een e-mail naar ondernemershelpdesk@vhg.org. Onze adviseurs helpen u graag verder!

Interessante links
https://welkeebestelbus.nl/ | Is elektrisch rijden voor u al interessant? Tool om de maandlasten van een nieuwe diesel te vergelijken met het elektrische aanbod van dit moment.
https://www.anwb.nl/zakelijk/elektrisch-rijden/elektrische-bestelbussen | Alle elektrische bussen op een rij, inclusief de belangrijkste specificaties.

Hulpmiddelen

Hulpmiddelen voorzien van een slotje zijn alleen bestemd/toegankelijk voor leden van VHG.
Klik hier voor meer informatie over het VHG-lidmaatschap.

VHG - Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners

Horaplantsoen 20
6717 LT Ede
T 085 330 77 00
E info@vhg.org

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws!

Direct inschrijven voor de nieuwsbrief