VHG  |  Ondernemer  |  Onderwerpen  |  Info

Skip Navigation Linksdefault

"Voor ondernemers in het groen"

2ceb8c94-f124-40a3-85ad-d44138c200ba

De Levende Openbare Ruimte

De handleiding De Levende Openbare Ruimte gaat over groen in de openbare ruimte en semi-openbaar groen, zoals bijvoorbeeld een bedrijventerrein, sportterrein, zorgterrein of begraafplaats. Het is een rijk geïllustreerd boekwerk vol inspirerende praktijkvoorbeelden voor toekomstbestendige gezonde en leefbare steden. Goed voor mens, klimaat, natuur en economie. Over groen dat bijdraagt aan het integraal aanpakken van de maatschappelijke uitdagingen op het gebied van waterberging, hittestress, gezondheid, biodiversiteit en circulariteit.
​Voor wie
De handleiding is bedoeld om provincies, gemeenten, waterschappen, opdrachtgevers, landschapsarchitecten en groenprofessionals te helpen en inspireren bij het integraal ontwerpen, aanleggen en beheren van levende openbare ruimten.

Inspiratie en informatie
Als groenprofessional vindt u in deze handleiding tal van ideeën om hun ontwerpen aan te vullen en opdrachtgevers te helpen en te enthousiasmeren. De meer dan 500 voorbeelden van gerealiseerde projecten en toepassingen zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en ervaringen uit de praktijk. De informatie is overzichtelijk geordend binnen negentien thema's waarvoor groen belangrijke functies vervult zoals water, temperatuur, luchtkwaliteit, circulariteit/duurzame materialen, ontmoeten en biodiversiteit.

Er is veel aandacht voor:
• het belang van de bodem
• het behoud van gezonde bomen
• oplossingen tegen hittestress
• multifunctionele wadi's en ecologische bermen
• beweegvriendelijke steden, drukte verdelen en stille plekken
• ontwikkelingen als deeltuinen en burgerparticipatie
en uiteraard: vakkundige aanleg en professioneel beheer

Ontwikkeling
De handleiding is ontwikkeld en samengesteld door groene conceptontwikkelaar Kim van der Leest, met input van vooraanstaande wetenschappers, landschapsarchitecten, groenprofessionals, gemeenten, provincies en diverse organisaties waaronder NL Greenlabel.

Gebruik
De Levende Openbare Ruimte is een vervolg op de succesvolle handleidingen De Levende Tuin (2018) en Het Levende Gebouw (2019). U kunt deze handleidingen zowel samen als los van elkaar gebruiken.

Ondersteuning
Heeft u vragen of wilt u ondersteuning bij het gebruik van de handleiding? Neem contact op met VHG Ondernemershelpdesk via ondernemershelpdesk@vhg.org bellen naar 085-333 77 00. VHG zal over het gebruik van deze handleiding ook weer enkele workshops verzorgen.

Bestellen
Wilt u aan de slag met de handleiding De Levende Openbare Ruimte? Als lid van Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners krijgt u een aantrekkelijke korting. Als VHG-lid betaalt u € 48,40,- excl. btw in plaats van € 78,65 excl. btw. Voor niet-leden bedraagt de handleiding € 78,65,- excl. btw. Klik hier om de handleiding te bestellen.

DigitaalBent u lid van VHG, dan kunt u de handleiding, met bronvermelding, publiceren op uw eigen website. Ondersteuning nodig? Neem dan contact op met Ingrid Sangers (i.sangers@vhg.org / 085-333 77 00).

Hulpmiddelen

Hulpmiddelen voorzien van een slotje zijn alleen bestemd/toegankelijk voor leden van VHG.
Klik hier voor meer informatie over het VHG-lidmaatschap.

VHG - Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners

Horaplantsoen 20
6717 LT Ede
T 085 330 77 00
E info@vhg.org

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws!

Direct inschrijven voor de nieuwsbrief