VHG  |  Ondernemer  |  Onderwerpen  |  Info

Skip Navigation Linksdefault

"Voor ondernemers in het groen"

bd6f1013-9845-4257-88bb-3302e4101bca

Aanbesteden

Naar schatting wordt een derde van de omzet in de groene sector bij overheden behaald en via aanbestedingen vergeven. Koninklijke VHG spant zich in om de aanbestedingspraktijk te verbeteren.
​Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners (VHG) heeft gelobbyd om de aanbestedingsregels te verbeteren. Speerpunten in deze lobby waren: gelijke toegang voor het mkb, het tegengaan van onnodige clusteren, een regeling over de inschrijfvergoeding in de Gids Proportionaliteit en meer uniformiteit. De inspanningen hebben geresulteerd in mkb-vriendelijke bepalingen in de Aanbestedingswet 2012 en tot de Actieagenda Beter Aanbesteden.

Zo is het aanbestedende diensten in beginsel niet meer toegestaan om een omzeteis te hanteren. Als een aanbestedende dienst dat toch wil doen, moet dat worden onderbouwd met zwaarwegende argumenten in de aanbestedingsstukken. Dit maakt dat opdrachten toegankelijker worden voor het mkb. Ook is het niet meer toegestaan om opdrachten (onnodig) te clusteren (samen te voegen).

Het verplicht toepassen door aanbestedende diensten van het Aanbestedingsreglement Werken (ARW), voor werken onder de Europese drempelwaarden volgens het 'pas toe of leg uit'-principe, zorgt daarnaast voor meer uniforme regelgeving. Andere belangrijke wijzigingen die het gevolg zijn van de Aanbestedingswet, zijn:

Sinds 1 juli 2016 is de herziene aanbestedingswet 2012 van kracht. Een aantal belangrijke wijzigingen ten opzichte van de Aanbestedingswet 2012 zijn:

  • Verplicht toepassen van het Uniform Europees Aanbestedingsdocument (UEA).
  • EMVI is de verzamelnaam voor drie gunningscriteria: 
    • beste prijs-kwaliteitverhouding
    • levenscycluskosten (laagste kosten op basis van kosteneffectiviteit)
    • laagste prijs
  • Uitgangspunt is toepassing van het gunningscriterium beste prijs-kwaliteitsverhouding.
  • Toepassing van het gunningscriterium levenscycluskosten en laagste prijs dienen in de aanbestedingsstukken gemotiveerd te worden.
  • Er is éém licht regime voor concessies voor werken en diensten.
  • Opdrachten boven de Europese drempelwaarden dienen vanaf 1 juli 2017 verplicht geheel digitaal te verlopen.
  • Bij niet-wezenlijke wijzigingen is het niet noodzakelijk om de aanbestedingsprocedure opnieuw te doorlopen. De niet-wezenlijke wijziging dient in bepaalde gevallen wel gepubliceerd te worden op Tenderned. Bijvoorbeeld in het geval van substantiële noodzakelijke aanvullende werken, leveringen of diensten of onvoorziene omstandigheden waardoor de oorspronkelijke opdracht wijzigt. 
VHG behartigt de belangen van haar leden bij het verbeteren van aanbesteden. Zo is VHG actief betrokken geweest bij de totstandkoming van de Actieagenda Beter Aanbesteden, waarin 23 punten staan voor aanbestedende diensten en bedrijven om aanbestedingstrajecten te verbeteren. VHG heeft onder meer het thema clusteren en de tenderkostenvergoeding uitdrukkelijk op de agenda gezet. Verder blijft VHG uiteraard betrokken bij het vervolg op de actieagenda.

Ook heeft VHG zich ingezet om de rechtsbescherming bij aanbesteden te verbeteren naar aanleiding van het door het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat ingestelde KWINK onderzoek naar rechtsbescherming in de aanbestedingspraktijk.

Communicatieschema klimaatinvloeden op beeldbestekken

VHG heeft een communicatieschema laten ontwikkelen om beter in te spelen op de gevolgen van klimaatverandering bij beeldbestekken. CROW neemt dit schema op in de Handleiding Beeldkwaliteit behorend bij de Kwaliteitscatalogus Openbare Ruimte​.

Lid van VHG? Dan kun je kosteloos gebruik maken van ACA GWG bij vragen of bezwaren over lopende aanbestedingen (precontractuele vragen).

De Groene Koers

De Groene Koers is het sectorplatform van de bouw, infra en groenvoorziening, waaruit blijkt wat we (kunnen) doen aan de reductie van emissies door mobiele werktuigen en (bouw)materieel. 

ACA GWG

Het AdviesCentrum voor Aanbestedingen ACA GWG is dé vraagbaak op het gebied van advies voor aanbestedingen. Leden van Koninklijke VHG kunnen kosteloos gebruik maken van de diensten van ACA GWG.
​VHG heeft al geruime tijd een samenwerking met MKB Infra en CROW binnen het Adviescentrum Aanbestedingen Groen, Wegen en Groen (ACA GWG).

De belangrijkste activiteiten van het ACA GWG zijn:
  • Controle op de correcte toepassing van de nieuwe aanbestedingswet en overige regelgeving met bijbehorende besteksystematiek (waaronder. RAW), tijdens de aanbestedingsfase. De Gids Proportionaliteit, rechtspraak en adviezen van de Commissie van Aanbestedingsexperts worden daarbij veelvuldig geraadpleegd om te toetsen of de gestelde aanbestedingseisen proportioneel zijn.
  • Vraagbaak- en adviesfunctie voor (potentiële) inschrijvers, aanbesteders, en andere relevante partijen in het aanbestedingsproces op basis van onpartijdigheid.
  • Actie ondernemen richting aanbestedende diensten met als doel onjuiste toepassingen te corrigeren, dan wel afwijkingen in de toekomst te voorkomen.
  • Voorlichting over belangrijke aspecten van het aanbestedingsproces. 


Kwesties

ACA GWG is alleen gericht op precontractuele en niet-individuele kwesties. VHG-leden kunnen zich dus bij ACA GWG melden met bezwaren en vragen tijdens de inschrijffase van de aanbesteding.

Kijk voor meer informatie op de website van ACA GWG.

Social return

Opdrachtgevers en aannemers staan de komende jaren voor een grote uitdaging: meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt laten doorstromen naar regulier werk.
De groene sector heeft veel ervaring met het inzetten van deze doelgroepen!

De overheid wil social return stimuleren, maar heeft geen vaste percentages verplicht gesteld in de herziene Aanbestedingswet. In de praktijk blijken lokale overheden dat wel te doen.

Koninklijke VHG spant zich in om duidelijk te maken dat duurzame samenwerking tussen opdrachtgever en aannemer effectiever kan zijn dan het toepassen van social return-eisen in aanbestedingen.

Belangrijke uitgangspunten zijn:

  • Maatwerk
    Het standaard toepassen van een social return-eis bij ieder bestek schiet vaak zijn doel voorbij. Vooral als niet voldoende wordt gekeken naar de aard van het werk en de uitvoering. De markt zal dan ook geconsulteerd moeten worden. zodat passende en proportionele social return-eisen gesteld kunnen worden.

  • Niet-passende aanbestedingen
    In bepaalde situaties is het niet mogelijk of wenselijk om social return toe te passen. Dat zal het geval zijn:
    • als door social return daadwerkelijk verdringing van bestaande banen zou optreden
    • als er door de aard van het werk geen geschikt aanbod op de regionale arbeidsmarkt voorhanden is (ter beoordeling van gemeente/UWV)
    • als het door lokale en regionale arbeidsmarktkenmerken niet mogelijk is om vraag en aanbod op elkaar af te stemmen (ter beoordeling van gemeente/UWV)
    • als toepassing van social return disproportionele inspanningen of kosten met zich meebrengt

  • Omvang en duur opdracht
    Het toepassen van social return bij kortlopende, kleinere opdrachten levert weinig op voor de desbetreffende medewerkers en ondernemers. Bij langdurige samenwerking kan de ondernemer investeren in begeleiding en opleiding. Dat vergroot de kans op succesvolle doorstroming naar regulier werk.

  • Social return als percentage van de loonsom
    Social return gaat over de inzet van arbeid. Een percentage van de loonsom is mer proportioneel en meer passend bij de opdracht dan bijvoorbeeld een percentage van de aanneemsom. Door te kiezen voor een percentage van de loonsom is er immers een directe relatie tot de arbeidscomponent.

  • Duurzame samenwerking
    Steeds meer SW-bedrijven en private ondernemers in de sector werken samen bij de uitvoering van werkzaamheden met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. VHG stimuleert dat private aannemers en sociale werkplaatsen elkaar ontmoeten en samenwerking aangaan. 

  • Voor meerdere doelgroepen
    Social return hoeft zich niet te beperken tot sw’ers. De groenbranche creëert ook mogelijkheden voor bijvoorbeeld langdurig werklozen, jongeren en zij-instromers. Wilt u meer weten over samenwerkingen tussen private groenvoorzieners en sociale werkplaatsen?

Veilig en gezond werken

Als werkgever ben je verplicht om ervoor te zorgen dat jouw medewerkers veilig en gezond kunnen werken. Wat dat precies inhoudt, staat onder andere in de Arbowet. De Arbowet geldt overal waar arbeid wordt verricht, niet alleen bij bedrijven, maar ook bij verenigingen of stichtingen. Koninklijke VHG werkt samen met de overheid en partijen zoals Sazas en Stigas aan veilig en gezond werken in de groenbranche. Van preventie en ziekteverzuimbegeleiding tot re-integratie en het bevorderen van duurzame inzetbaarheid.

Preventie en veilig werken

Volgens de Arbowet bent je als werkgever verantwoordelijk voor:

  • het opstellen van een Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E). Voor de groenbranche heeft VHG een erkende branche RI&E opgesteld;
  • het organiseren van ziekteverzuimbegeleiding (door een bedrijfsarts, al of niet aangesloten bij een Arbodienst);
  • het aanbieden van preventief arbeidsgezondheidskundig onderzoek (PMO);
  • het aanwijzen van een preventiemedewerker;
  • het verzorgen van voorlichting en instructie.

Jouw medewerkers zijn verplicht om:
  • machines, gereedschappen en gevaarlijke stoffen op de juiste wijze te gebruiken;
  • persoonlijke beschermingsmiddelen (pbm's) op de juiste wijze te gebruiken en op te bergen;
  • beveiligingen te gebruiken en niet weg te halen
  • deel te nemen aan voorlichting en educatie
  • gevaren te melden aan de leiding
  • deskundigen te ondersteunen.

Aan de bron

Knelpunten en risico's moeten worden weggenomen. Hoe ga je dat doen? Het beste is natuurlijk om de oorzaak op te zoeken en die weg te nemen. Als dat niet mogelijk is, kun je kiezen voor maatregelen waarbij mensen zo min mogelijk met dat risico in aanraking komen (scheiden van mens en bron). Lukt dat niet, dan zijn er organisatorische maatregelen zoals taakroulatie, het verminderen van het aantal blootgestelde medewerkers of het verminderen van de blootstellingsduur. Als de risico's niet weggenomen of verminderd kunnen worden, kun je alleen nog persoonlijke beschermingsmiddelen toepassen. Die zijn dan ook erg belangrijk.

Verzuim en re-integratie

Aandacht voor preventie van ongevallen en voor verzuim maakt de werkomgeving voor jouw medewerkers veiliger, gezonder én plezieriger! Dat zorgt voor: 
  • minder ongevallen, verzuim en arbeidsongeschiktheid
  • minder productieverlies
  • gemotiveerd personeel
Dit alles leidt uiteindelijk tot minder kosten en een hoger rendement. Bovendien bevordert het de kwaliteit van uw dienstverlening en zorgt het voor een betere concurrentiepositie.

Koninklijke VHG helpt ondernemers - samen met verzuimverzekeraar Sazas – om verzuim te voorkomen en te verminderen. Heb jij bijvoorbeeld al eens aan een verzuimverzekering gedacht? 

Informatie en hulpmiddelen

VHG ondersteunt jou als werkgever met praktische informatie, antwoorden op uw vragen en handige hulpmiddelen. Als VHG-lid kun je deze kosteloos downloaden. Kijk voor een overzicht in het kader rechts. 

Daarnaast kun je voor informatie ook terecht op de website van Stigas. Stigas staat voor de Stichting Gezondheidszorg Agrarische Sectoren. Deze stichting is opgericht door Koninklijke VHG en de sociale partners LTO-Nederland, CUMELA Nederland, FNV Bondgenoten en CNV BedrijvenBond. Stigas is jouw eigen preventiedienst waar je terecht kunt met al jouw vragen op het gebied van preventie. Ook kan Stigas je ondersteunen bij het ontwikkelen van een ziekteverzuimbeleid. Op die manier blijft de agrarische sector verzekerd van een laag ziekteverzuim en gezonde arbeid.

Arbocatalogus

De arbocatalogus is een praktisch hulpmiddel bij het werken aan een gezonde en veilige bedrijfsvoering. De arbocatalogus is geschreven voor iedereen die werkt in de groensector.
Voor de meest voorkomende knelpunten en aandachtsgebieden in het werk hebben werknemers- en werkgeversorganisaties samen oplossingen en aanbevelingen voor je op een rij gezet. De Arbocatalogus​ is goedgekeurd door de Inspectie SZW (voorheen Arbeidsinspectie). Veilig en gezond werken is en blijft voor onze sector van groot belang.

Meer informatie?

Voor meer informatie of vragen kun je contact opnemen met Stigas via info@stigas.nl of 085 - 044 07 00 (kies voor optie 1).

De Stigas Servicedesk is bereikbaar op werkdagen tussen 8.00 en 17.30 uur.








 
 

Basiscontract Arbodienst

De Arbowet schrijft voor dat iedere werkgever een basiscontract met een arbodienstverlener moet hebben. In dit contract staan afspraken over de taken waarvoor je je als werkgever volgens de Arbowet moet laten bijstaan door kerndeskundige.

​​De vier (wettelijk verplichte) kerndeskundigen zijn de bedrijfsarts, de veiligheidskundige, de arbeidshygiënist en de arbeids- en organisatiedeskundige. De vier kerndeskundigen ondersteunen en adviseren jou als werkgever bij de uitvoering van de volgende taken:

  • Ziekteverzuimbegeleiding
  • Toetsen van en  adviseren over de RIE
  • Periodiek arbeidsgezondheidskundig onderzoek (PAGO) of het Preventief Medisch Onderzoek (PMO)
  • Aanstellingskeuringen
  • Toegang tot de bedrijfsarts.  

Een basiscontract kan je op 2 manieren opstellen. Via een vangnetregeling of via een maatwerkregeling. Als werkgever ben jezelf verantwoordelijk voor de inhoud van het contract. 

Als je via Stigas je verzuimbegeleiding hebt geregeld dan heb je toegang tot de 4 kerndeskundigen. Je basiscontract is daarmee op orde je voldoet daarmee aan de wettelijke eis.

Verzuimverzekering

Als werkgever wilt u zo goed mogelijk voor uw medewerkers zorgen, zij zijn het hart van uw bedrijf. Ondanks alle inspanningen om medewerkers zo gezond en vitaal mogelijk te houden, is verzuim niet altijd te voorkomen. Tijdens ziekte bent u als werkgever verplicht om maximaal twee jaar het loon door te betalen. Met een verzuimverzekering kunt u het financiële risico van loondoorbetaling afdekken. Want wist u dat verzuim tussen de € 200,- en € 400,- per dag kost? Koninklijke VHG werkt samen met Sazas om ondernemers zoals u te helpen met het voorkomen en verminderen van verzuim.

​MKB verzuim-ontzorgverzekering

Voor loondoorbetaling bij ziekte biedt Sazas de MKB verzuim-ontzorgverzekering van Sazas. Deze verzekering is een combinatie van een verzuimverzekering en een complete arbodienstverlening, die werkgevers maximaal ontzorgt. Hiermee is alles in één keer geregeld: loondoorbetaling, verzuimbegeleiding en re-integratie. Sazas helpt werkgevers met persoonlijk en deskundig advies van adviseurs en experts. Dit zorgt ervoor dat het gemiddelde verzuim van de klanten van Sazas lager ligt dan het landelijke gemiddelde.


Voordelen van een verzuimverzekering bij Sazas op een rij:
  • Vergoeding van loondoorbetaling bij ziekte en de kosten voor re-integratie en interventies.
  • Ontzorging bij verzuim, niet alleen financieel, maar ook op het gebied van re-integratie en verzuimbegeleiding.
  • Persoonlijke begeleiding van de werkgever en de langdurig zieke medewerker door een casemanager.
  • Inzet van verzuimexperts, WIA-experts en regresspecialist.
  • Poortwachtergarantie (als u kiest voor complete arbodienstverlening).
  • Geen vervelende keuzemenu’s, maar direct een deskundige klantadviseur aan de telefoon

Over Sazas, uw verzuimspecialist

Sazas helpt sinds 1993 bedrijven om het financiële risico van verzuim en langdurige arbeidsongeschiktheid te beperken. De oorsprong van Sazas ligt in de agrarische en groene sector. Inmiddels is Sazas uitgegroeid tot een verzuimverzekeraar voor het hele mkb. Samen met hun klanten werken zij aan het voorkomen en verminderen van verzuim om zo de verzuimkosten laag te houden. 

Premie berekenen

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden en de premie van een verzuimverzekering en arbodienstverlening? Bereken zelf makkelijk en snel uw premie online en ontvang meteen een offerte op maat.

Familiestatuut

Een familiebedrijf? Stel een familiestatuut op! Veel hoveniersbedrijven zijn familiebedrijven. Formeel betekent dit dat (een aanzienlijk deel van) het bedrijf wordt beheerd door leden van een familie (ouders en kinderen, broers en zussen, neven en nichten etc.). Familiebanden zorgen voor een automatische verbondenheid wanneer er gezamenlijk ondernomen wordt.
​​​​Dat heeft voordelen, maar kan ook voor spanningen zorgen. Oorzaak hiervan is vaak dat  bepaalde zaken (taken, verwachtingen e.d.) niet worden uitgesproken en er dus onduidelijkheden zijn. Helaas zijn hier voldoende praktijkvoorbeelden van.

Het is dus belangrijk om als familie vast te leggen hoe je met elkaar wilt ondernemen. Wat is onze gezamenlijke filosofie en welke spelregels spreken we met elkaar af? Al deze afspraken zijn vast te leggen in een familiestatuut.

Hiernaast vind je een informatiebrochure over het familiestatuut en een bijbehorend voorb​eeld van een fictief hoveniersbedrijf. Je krijgt een goed beeld van een familiestatuut en hoe deze voor jou eruit kan zien. Uiteraard kan de inhoud van het familiestatuut voor elk bedrijf anders zijn.

Meer informatie?

Voor meer informatie of vragen kun je contact opnemen met onze collega's van de VHG Ondernemershelpdesk via ondernemershelpdesk@vhg.org of 085 330 77 00.

De VHG Ondernemershelpdesk is bereikbaar op werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur.

Koop en verkoop aanmelden

Via de rubriek ‘Koop & Verkoop van bedrijven’ kunnen VHG-leden middels een advertentie te kennen geven of zij hun bedrijf willen verkopen of dat zij interesse hebben om een bedrijf over te nemen.
​Deze advertenties worden vervolgens beheerd door de VHG-Ondernemershelpdesk. In geval van een match of interesse van buitenaf worden de kopende- en verkopende partij met wederzijds goedvinden aansluitend door de VHG-Ondernemershelpdesk met elkaar in contact gebracht. 

Jouw bedrijfsgegevens worden - na een check door het verenigingsbureau van VHG - anoniem op deze website geplaatst en strikt vertrouwelijk behandeld.

Meer informatie?

Voor meer informatie of vragen kun je contact opnemen met onze collega's van de VHG Ondernemershelpdesk via ondernemershelpdesk@vhg.org of 085 330 77 00.

De VHG Ondernemershelpdesk is bereikbaar op werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur.

Koop en verkoop van jouw bedrijf

Het kopen of verkopen van een bedrijf is een spannend, maar tegelijkertijd ook een ingewikkeld en vaak langdurig proces. Voor je begint aan de aankoop van een bedrijf of verkoop van je bedrijf moet je een aantal zaken op een rijtje zetten.
Het gaat dan om zaken als de waarde van het bedrijf, de afhankelijkheid van het bedrijf t.o.v. de ondernemer, de marktvraag, enzovoorts. Bij het kopen van een bedrijf of verkopen van je bedrijf stuit je daarnaast ook op meerdere fiscale- en juridische vraagstukken. Belangrijk om daar dus goed de tijd voor te nemen en je waar nodig ook te laten adviseren door deskundigen.

Aanmelden koop/ verkoop bedrijf

Via de rubriek ‘Koop & Verkoop van be​drijven’ kunnen VHG-leden middels een advertentie te kennen geven of zij hun bedrijf willen verkopen of dat zij interesse hebben om een bedrijf over te nemen. Deze advertenties worden beheerd door de VHG-Ondernemershelpdesk. In geval van een match of interesse van buitenaf worden de kopende- en verkopende partij met wederzijds goedvinden door de VHG-Ondernemershelpdesk met elkaar in contact gebracht. 

Voor meer informatie neem je contact op met de collega's van de VHG Ondernemershelpdesk via telefoonnummer 085 - 330 77 00 of per e-mail ondernemershelpdesk@vhg.org.

Algemeen

Door een goede bedrijfsorganisatie beperk je de risico’s en kun je het rendement verbeteren. Op deze pagina vind je uiteenlopende onderwerpen en instrumenten om je bedrijf beter te organiseren. Rechts van deze pagina download je diverse hulpmiddelen!

Acquisitiefraude
Bij acquisitiefraude worden ondernemers benaderd voor advertenties, abonnementen et cetera. Het kan gaan om vermeldingen op websites, advertenties in bladen of magazines of voor het afsluiten en bevestiging van een abonnement. Je krijgt een telefoontje of een nep-factuur. Het is belangrijk om hier op de juiste manier mee om te gaan! Let daarom sowieso op de volgende punten:
  • Pas altijd op met mondelinge toezeggingen.
  • Let op waarvoor u tekent. Controleer altijd de tekst en de kleine letters.

Wanneer je toch in aanraking bent gekomen met acquisitiefraude, dan heeft VHG drie modelbrieven voor:
  • wanneer je in aanraking bent gekomen met acquisitiefraude door middel van een belbevestiging
  • als je een spooknota hebt ontvangen
  • wanneer je in aanraking bent gekomen met telefonische acquisitiefraude.


Auteursrecht

Als je gebruik maakt van muziek of tv op het werk en kopieën maakt uit boeken, tijdschriften of andere publicaties, dan heb je daar toestemming voor nodig van de makers en bedenkers. Zij hebben immers het auteursrecht. Die toestemming regel je via een licentie. De vergoeding die je voor deze licentie betaalt, komt ten goede aan de bedenkers en makers van het beschermde werk. 

Ondernemingsplan

Veel ondernemers maken alleen bij de start van de onderneming een ondernemingsplan. Wanneer je echt doelgericht en met structuur wilt ondernemen, is het echter noodzakelijk om steeds een actueel ondernemingsplan te hebben. Dat hoeft geen dik pak papier te zijn. Een overzichtelijke methode om de strategische planning van je bedrijf vast te leggen is het OGSM-model (“strategie op één A4”). Dit is een model om de algemene ambitie te vertalen naar concrete doelstellingen, strategische keuzes en acties. 

Schrijfloonberekening

Er zijn ondernemers die bij het bepalen van hun uurtarief vooral kijken naar wat collega’s in de omgeving vragen. Zij baseren zich op marktinformatie. Om goed inzicht te krijgen in het uurtarief, heeft VHG een instrument voor haar leden ontwikkeld dat het noodzakelijke uurtarief (wat zijn mijn daadwerkelijke kosten en welke winst wil ik uit de onderneming halen?) in beeld brengt. De berekening is gebaseerd op je bedrijfskosten en de beschikbare arbeidsuren die je op jaarbasis daadwerkelijk aan je opdrachtgevers kunt doorbelasten. De rekenmodule houdt rekening met opname vakantie-uren, ziekte en faalkosten zoals niet-productieve uren. Daarnaast geeft de rekenmodule ook inzicht in de arbeidskosten inclusief sociale lasten per medewerker per jaar, maand, 4-weken of week en uur.

Samenwerking

Samenwerken doe je om de opdrachtgever bijvoorbeeld een totaaloplossing te kunnen bieden of wanneer het om een groot project gaat. Hoe selecteer je in die situaties de juiste partners om mee samen te werken? Met een eenvoudige checklist kun je de (on)mogelijkheden in beeld brengen van een beoogde samenwerking met een ander bedrijf. 

Toolkit voorkomen faalkosten

Faalkosten, iedere ondernemer in de groene sector heeft ermee te maken. Kortgezegd zijn het alle kosten die onnodig zijn gemaakt voor het eindproduct, zoals bijvoorbeeld de aanleg van een tuin en waar de opdrachtgever niet voor wil betalen. Ze gaan dus direct ten koste van de marge en beïnvloeden daarmee het bedrijfsresultaat negatief. Hoe je faalkosten in je bedrijf kunt voorkomen vind je in de toolkit voorkomen faalkosten.
Toolkit creëren van onderscheidend vermogen
Veel bedrijven geven bij de vraag ‘Waarin ben jij onderscheidend ten opzichte van andere bedrijven’ het antwoord: Kwaliteit en het nakomen van afspraken. Echt onderscheidend is dat natuurlijk niet. Om je hierbij te ondersteunen, heeft VHG de toolkit ‘Creëren van onderscheidend vermogen’ ontwikkeld.

Actuele cijfers groensector

Op zoek naar feiten, cijfers en trends uit de groenbranche? Je vindt dit op de website van Koninklijke VHG!

Wij voeren regelmatig onderzoeken uit en verzamelen actuele cijfers die relevant zijn voor de groensector. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) monitort ieder kwartaal voor VHG de ontwikkelingen en verwachtingen voor de branche. Daarmaast kunnen ondernemers in het groen met de Economische Barometer de prestaties van het bedrijf peilen en vergelijken met de prestaties van soortgelijke bedrijven.

VHG Kwartaalmonitor

De VHG kwartaalmonitor, samengesteld door het CBS, geeft een overzicht van ontwikkelingen en verwachtingen in de branche in het algemeen en deels voor VHG-leden in het bijzonder. VHG komt met deze monitor een stap dichter bij de doelstelling om meer gebruik te maken van betrouwbaar cijfermateriaal. 

Economische Barometer

De Economis​che Barometer is een peilstok waarmee ondernemers in het groen de prestaties van het bedrijf kunnen peilen en vergelijken met de prestaties van soortgelijke bedrijven.

Sinds 2014 wordt ieder kwartaal een poll aan de leden van VHG gezonden. Deze bevat slechts één vraag waarmee we het sentiment in de branche peilen. Deze vraag kunnen de leden met één enkele klik beantwoorden. Zij zien dan direct de actuele stand van de poll. Na een week ontvangen de deelnemers het totaalbeeld dat de poll heeft opgeleverd.

Daarnaast is er een jaarlijkse onderzoek. Daarmee kunnen leden de prestaties van hun bedrijf meten en vergelijken met die van branchegenoten.

Meer weten?

Heb je vragen of wil je deelnemen aan de Economische Barometer? Neem dan contact op met onze collega's van de VHG Ondernemershelpdesk via 085 - 330 77 00 of stuur een mail naar ondernemershelpdesk@vhg.org.​

Economische barometer

Benieuwd naar de verwachtingen voor het volgende kwartaal? Bekijk de Economische barometer!
Ieder kwartaal vraagt vragen wij onze leden naar hun verwachtingen voor het volgende kwartaal. Denken zij een beter, gelijk of slechter resultaat te behalen ten opzichte van hetzelfde kwartaal van vorig jaar?

Uitslag e-mail poll tweede kwartaal 2024: ten opzichte van 2023 meer ondernemers minder positief gestemd

In maart 2024 is 34,3% van de ondernemers positief tot zeer positief gestemd over het tweede kwartaal 2024. In 2023 was dit nog 37,1% van ondernemers. Dit betekent dus een daling van 2,8%.Van alle 584 respondenten verwacht 34,4% een gelijkwaardig resultaat te behalen ten opzichte van dezelfde periode in 2023. Dit percentage ligt 7,4% lager dan het percentage in 2023 (41,8%).

Tegenover de positief gestemden staat nu een percentage van 31,4% dat negatief tot zeer negatief is. Ten opzichte van dezelfde periode 2023 (21%) betekent dat het aandeel van deze groep met 10,4% is gestegen.

De meter

 


De staafgrafiek

 

 

De lijngrafiek

VHG Jaaronderzoeken

Download de resultaten van het jaarlijkse onderzoek die wij in het kader van de Economische barometer hebben gedaan. 

VHG Kwartaalmonitor

Vier maal per jaar wordt de VHG Kwartaalmonitor gepubliceerd. De kwartaalmonitor geeft een overzicht van ontwikkelingen en verwachtingen in de branche in het algemeen en deels voor VHG-leden in het bijzonder.
Voor de kwartaalmonitor wordt gebruik gemaakt van openbare CBS Statistieken. 

Dit rapport bevat uitkomsten over omzet(ontwikkelingen), banen en werknemers van leden van Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners (VHG); hoveniers-en groenvoorzieningsbranche.

Vragen over de kwartaalmonitor?

Voor meer informatie of vragen kun je contact opnemen met onze collega's van de VHG Ondernemershelpdesk via ondernemershelpdesk@vhg.org of 085 330 77 00.

De VHG Ondernemershelpdesk is bereikbaar op werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur.








Algemeen

Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners (VHG) onderhandelt namens de sector met de vakbonden over de cao. Deze cao wordt normaal gesproken Algemeen Verbindend Verklaard voor alle hoveniers- en groenvoorzieningsbedrijven in Nederland.
​VHG kent het groenbedrijf en kent de belangen van de bedrijven. Een goed rendement door verantwoorde lonen, flexibilisering van de arbeid; het zijn voorbeelden van onderwerpen waar VHG zich sterk voor maakt. Daarbij houdt VHG oog voor een goede verstandhouding met vakbonden en werknemers.​Een goed rendement door verantwoorde lonen, flexibilisering van de arbeid; het zijn voorbeelden van onderwerpen waar VHG zich sterk voor maakt. Daarbij houdt VHG oog voor een goede verstandhouding met vakbonden en werknemers

Stuurgroep Sociaal Beleid

De stuurgroep sociaal beleid bestaat uit maximaal 7 leden. De stuurgroep onderzoekt en bespreekt gedurende de looptijd van de cao de ontwikkelingen op het gebied van arbeidsvoorwaarden, onderwijs en fondsen.

Cao-onderhandelingsdelegatie

De cao-onderhandelingsdelegatie bestaat uit maximaal 7 leden. Alle domeinen van VHG dragen op een evenredige wijze bij aan de totstandkoming van de cao. De onderhandelingsdelegatie werkt met een mandaat. De onderhandelingsdelegatie voert de cao-onderhandelingen met de vakbonden met CNV Vakmensen en FNV Argrarisch Groen.

Klankbordgroep cao

De klankbordgroep cao bestaat uit maximaal 30 ondernemers uit alle domeinen. Met andere woorden: een goede dwarsdoorsnede van het ledenbestand. De klankbordgroep cao geeft de cao-onderhandelingsdelegatie het inhoudelijke mandaat om namens hen met de vakbonden om de tafel te gaan​





Cao akkoord

Onderhandelingsresultaat cao voor het Hoveniersbedrijf in Nederland – 14 december 2023

Na 5 constructieve overleggen hebben de sociale partners in de hovenierssector een definitief CAO-akkoord bereikt. De cao heeft een looptijd van 15 maanden, te weten van 1 juli 2023 t/m 30 september 2024. 

Rechts in het kader Hulpmiddelen vind je het communicatiedocument over het cao-akkoord.

Vragen?

Voor meer informatie of vragen kun je contact opnemen met onze collega's van de VHG Ondernemershelpdesk via ondernemershelpdesk@vhg.org​​ of 085 330 77 00.

De VHG Ondernemershelpdesk is bereikbaar op werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur.​​





Functiewaardering

De functies van de werknemers zijn of worden op basis van het ORBA-systeem van functiewaardering ingedeeld in functiegroepen.

​De indeling is vermeld in het handboek “Functiewaardering groene sector” en is van toepassing op deze cao. Dit handboek is algemeen verbindend verklaard op 17 juni 2014 (Staatscourant 2014, nr. 14090) en vormt integraal onderdeel van deze cao (zie bijlage XIV). In bijlage XIII van de cao is het functieraster vermeld.​

ORBA is de methode van AWVN om functies te analyseren, te wegen en te waarderen; de focus ligt op de output, de verwachte bijdrage aan het bedrijfsresultaat van elke functie. ORBA is een objectief en resultaatgericht managementinstrument dat de beloningsverhoudingen binnen een organisatie verklaart en onderbouwt. Want functies binnen een organisatie verschillen nu eenmaal in de toegevoegde waarde die zij leveren aan het realiseren van de ondernemingsdoelen. Met ORBA worden deze toegevoegde waarden vergelijkenderwijs  geanalyseerd en gewaardeerd op basis van goed onderbouwde en inzichtelijke criteria. Dit resulteert in helder inzicht in het functiehuis van de organisatie en de relatieve zwaarte van functies.

Hoe waardeert AWVN​

Jaarurenmodel

Het jaarurenmodel gaat uit van een urennorm van 1.930 te werken uren op jaarbasis bij een fulltime dienstverband. Deze vaste norm is gebaseerd op 52,18 weken van gemiddeld 37 uur.

​De opbouwperiode voor de te bereiken jaarurennorm loopt van 1 april tot 1 april van het daaropvolgende jaar. Voor werknemers met een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd geldt de looptijd van de overeenkomst als opbouwperiode.


Bij het bereiken van de jaarurennorm binnen de opbouwperiode tot 1 april is de werknemer gehouden werkzaamheden te blijven verrichten.​


Loontabellen

De uitbetaling van het periodeloon vindt onafhankelijk van de gewerkte uren plaats.

​Bij uitbetaling van het loon zal de werkgever aan de werknemer een schriftelijke specificatie geven.​

Wettelijk minimumloon

​Alle werknemers vanaf 21 jaar hebben recht op het wettelijk minimumloon

Dit is het loon dat werknemers minimaal moet ontvangen als deze voor u werken. Voor jongere werknemers geldt het minimumjeugdloon.​

Dag van de Groenprofessional

20 maart is De Dag van de Groenprofessional! Dit is dé landelijke dag van de groensector waarbij wordt stilgestaan bij het geweldige werk dat alle groenprofessionals dag in, dag uit verrichten om Nederland groener, gezonder en mooier te maken!

Vebego Groen kwam vorig jaar met het goede idee om 20 maart uit te roepen als Dag van de Groenprofessional.​

​Wat houdt de Dag van de Groenprof​essional in? 

20 maart is jouw dag als groenprofessional! Op deze dag bedanken wij alle groenprofessionals voor het groener, mooier en gezonder maken van Nederland. ​​Zet ook jouw groenprofessionals in het zonnetje voor het mooie werk dat zij elke dag verrichten. Maar dat is nog niet alles.    

Ook maken we op deze dag van de gelegenheid gebruik om de aandacht te vestigen op het belang van een groene leefomgeving en de cruciale rol die groenprofessionals hierbij spelen. Ook dit jaar ligt er weer een mooi plan klaar om via social media de handen in één te slaan en te laten zien dat wij dé groenmakers van Nederland zijn! ​

Hoe doe jij mee?  

Zet jouw groenprofessionals in het zonnetje! 
Je kunt jouw groenprofessionals op diverse manieren in het zonnetje zetten! Organiseer een leuke activiteit, trakteer hen op een lekkere lunch, taart of lekkere versnapering, of koop een ander leuk bedankje! 

Wij maken social media letterlijk groen! 

Op 20 maart laten we heel Nederland zien wie er elke dag aan een groener, mooier en gezonder Nederland werkt. We slaan de handen ineen en laten samen social media letterlijk groen kleuren! Op die manier laten we zien dat wij dé groenmakers van Nederland zijn! 

Om een groot publiek te bereiken, roepen we jou en je collega's op om deel te nemen aan onze social media campagne. Dit jaar kan je dit op verschillende manieren doen. Hiervoor hebben wij een speciale social media toolkit ontwikkeld!  

Meedoen is heel eenvoudig! 

Het is de bedoeling dat jij als VHG-lid één of meerdere visuals op 20 maart plaatst op jouw social media-account(s), zoals Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn. Alles wat je nodig hebt om jouw post voor 20 maart klaar te zetten vind je in onze toolkit. Meedoen kan op verschillende manieren, kies één of meer van de onderstaande opties:
 
1. Algemene animatie 
Post de animatie met bijbehorende tekst op al jouw social media kanalen.

 2. Template met je eigen foto 
Download het template en voeg via Powerpoint eenvoudig een foto van jouw groenprofessionals toe. Sla op en post het template met de bijbehorende tekst op al jouw social media kanalen. 

​3. Print de poster en maak een foto 
Print de poster en maak een foto met jouw groenprofessionals die de poster vasthouden. Post de foto met de bijbehorende tekst op al jouw social media kanalen. 
 
4. Insta Stories-sjabloon 
Op 20 maart zetten wij via ons VHG-account op Instagram een sjabloon in de Stories online. Voeg je eigen foto toe en deel jouw story op Instagram.  
 
5. Deel, repost en like de VHG-post 
Op alle VHG-kanalen posten wij de animatie en de bijbehorende tekst. Deel, repost en like deze post.  

Vergeet niet om #vhg en #DagvandegGroenprofessional te taggen in al jouw posts! En vertel jouw groenprofessionals over deze landelijke actie, zodat ook zij deze post posten of jouw post delen. Hoe meer, hoe beter! 

We kunnen niet wachten om op 20 maart alle social media-kanalen groen te zien kleuren en iedereen te vertellen wie elke dag werkt aan een groener, mooier en gezonder Nederland.

Een groener Nederland: wij maken het!

Een haalbare transitie naar zero emissie

Als sector maken we de wereld mooier. Dat willen – en moeten - we ook schoon doen. Maar de transitie naar schoon en emissieloos werken moet haalbaar zijn voor ondernemers. Daar werken we o.a. aan in De Groene Koers, gezamenlijk met andere partijen. Verder vragen we in de Tweede Kamer en bij ministeries aandacht voor onze sector als het gaat om de subsidie voor verduurzaming van materieel.

​We streven ernaar om deze transitie op een betaalbare en haalbare manier uit te voeren, waarbij we duurzame oplossingen omarmen en implementeren. Kernwaarden bij dit doel zijn: Ambitie, Beschikbaarheid, Betaalbaarheid.

Direct naar de website van het samenwerkingsverband De Groene Koers!



29 gemeenten stellen vanaf 1 januari 2025 een Zero-emissiezone (ZE-zone). Dit betekent dat bestel- en vrachtauto’s in de ZE-zone vanaf 1 januari 2025 uitstootvrij moeten zijn. Voor een aantal voertuigcategorieën is er tot 2030 een overgangsregeling, geldt er voor sommige voertuigcategorieën een vrijstelling en komen er ontheffingen. Alles over deze zones vind je via onderstaande link. Ook kun je daar op basis van je kenteken een check doen.

Duurzaam Energie Besparen

MKB-ondernemers zijn goed op weg met energie besparen. Wat kàn en wat móet nog beter en voor wie is het verplicht? Het onafhankelijke platform Duurzaam Energie Besparen (DEB) helpt mkb-ondernemers te voldoen aan de informatieplicht Energiebesparing. Ondernemers krijgen met DEB kosteloos inzicht te krijgen in alles wat er kan en moet met energie besparen. VHG-leden maken hier gratis gebruik van.

​Heb jij energiebesparingsplicht? 

Als je bedrijf meer dan 50.000 kWh elektriciteit of meer dan 25.000 m³ aardgas (of equivalent) verbruikt, krijg je te maken met de energiebesparingsplicht. Dit betekent dat je energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder moet implementeren.

Wat biedt DEB?

DEB biedt een helder overzicht van de Erkende Maatregelenlijst (EML), opgedeeld in Gebouwen, Faciliteiten en Processen. Door deze lijst te doorlopen, kun je aan de energiebesparingsplicht voldoen. Bepaal zelf welke categorieën voor jouw bedrijf relevant zijn en zet concrete stappen richting een energiezuinige toekomst.

De verplichtingen: informatie-, onderzoek- en EED-auditplicht

Naast de energiebesparingsplicht zijn er verplichtingen zoals de informatieplicht (elke 4 jaar een rapportage maken), de nieuwe onderzoeksplicht voor energie-intensieve bedrijven en de EED-auditplicht voor grote organisaties.​

Hulp nodig?

DEB staat klaar met antwoorden en ondersteuning om jouw bedrijf te helpen voldoen aan de energiebesparingsverplichtingen. Ontdek meer over de informatieplicht energiebesparing en krijg de hulp die je nodig hebt!


Duurzaam inkopen

​Duurzaamheid is een belangrijk aandachtspunt voor ondernemers in het groen. VHG vindt het dan ook van groot belang dat ondernemers de kans krijgen zich op MVO-aspecten te kunnen onderscheiden en hier op geselecteerd te kunnen worden. VHG besteedt op verschillende manieren aandacht aan het stimuleren van duurzaam inkopen.
Bij duurzaam aanbesteden geldt natuurlijk wel dat duurzaamheidscriteria proportioneel zijn en ook de toegang tot het MKB bij aanbestedingen waarborgen in lijn met de Gids Proportionaliteit (par. 3.5.6).

Productcriteria groenvoorzieningen

VHG heeft actief deelgenomen aan de actualisatie van de duurzaam inkoopcriteria voor groenvoorzieningen. De overheid wil de markt voor duurzame producten stimuleren. In haar duurzaam inkoopbeleid zijn voor 45 productgroepen criteria vastgesteld. Groenvoorziening is één van deze productgroepen. VHG heeft bij de actualisatie ingezet op een meer integrale aanpak van duurzaam inkopen. In de meest recente versie is naast aandacht voor boomkwekerijproducten, bemesting en gewasbeschermingsmiddelen meer aandacht voor het ontwerp van groenvoorzieningen. Ook geeft de nieuwe criteriaset een handvat voor het opstellen voor een Plan van Aanpak op het gebied van duurzaamheid. 

De meest recente versie vindt u op de website van Pianoo.

Algemeen

​Op dit gedeelte van de Ondernemershelpdesk treft u meer informatie aan over:
  • Btw Verleggingsregeling
  • Incasso procedures
  • Loonkostenontwikkelingen 
  • Stimuleringsmaatregelen waterschappen
  • Verhoog de btw van 6% naar 9% op offertes en facturen
  • Werkkostenregeling​
 

Belastingvoordeel De Levende Tuin

Goed nieuws voor VHG-leden en uw klanten: belastingvoordeel met De Levende Tuin Investeringen in De Levende Tuin, die aantoonbaar bijdragen aan de versterking van de biodiversiteit, komen sinds 1 januari 2015 in aanmerking voor investeringsaftrek. Dit is het resultaat van actief lobbywerk van Koninklijke VHG.
​Op verzoek van VHG zijn dergelijke investeringen opgenomen in de Milieulijst die de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) jaarlijks opstelt. Bedrijven die investeren in technieken/producten die op de Milieulijst staan, kunnen tot maximaal 36% van de investeringskosten aftrekken van hun fiscale winst.

Wat heeft u daaraan als VHG-lid?
De regeling maakt het voor uw zakelijke opdrachtgevers - bijvoorbeeld bedrijvenparken met een eigen fonds (BIZ) - extra aantrekkelijk om te investeren in hun groene buitenruimte. Als hovenier kunt u hen daarbij helpen met advies, uitvoering en uiteraard onderhoud. De VHG-handleiding De Levende Tuin biedt daarvoor een handige leidraad en vele inspirerende voorbeelden. Kortom: u heeft hiermee een extra kans om u te profileren als groenprofessional voor een duurzame buitenruimte.

Hoe helpt VHG u hierbij?
VHG heeft twee folders ontwikkeld: een voor u als hovenier en een voor uw opdrachtgever. Daarin staat wat de regeling inhoudt, om welke investeringen het gaat en hoe het werkt. In de versie voor u als VHG-hovenier staat bovendien omschreven wat u kunt doen wanneer uw opdrachtgever overweegt te investeren in duurzame maatregelen. In de versie voor opdrachtgevers zijn de voordelen van een groene omgeving nog eens extra benadrukt.

Speciaal voor VHG-leden en hun opdrachtgevers heeft VHG afspraken gemaakt met de subsidieadviseurs van Grant Thornton. Zij bieden advies en ondersteuning in de procedure.

Ook in 2020 belastingvoordeel voor het vergoenen van buitenruimtes!
Investeringen in De Levende Tuin, die aantoonbaar bijdragen aan de versterking van de biodiversiteit, kunnen ook in 2020 in aanmerking komen voor extra investeringsaftrek. Dit is het resultaat van actief lobbywerk van Koninklijke VHG. Op verzoek van VHG zijn dergelijke investeringen al sinds enkele jaren opgenomen in de Milieulijst die de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) jaarlijks opstelt. Lees meer

Bedrijven die investeren in technieken/producten die op de Milieulijst staan, kunnen tot maximaal 36% van de investeringskosten aftrekken van hun fiscale winst, naast de normale afschrijvingssystematiek. Met de Milieu-Investeringsaftrek (MIA) profiteert u dus van een investeringsaftrek die kan oplopen tot 36%. De VAMIL-regeling biedt de mogelijkheid 75% van een investering op een willekeurig moment af te schrijven.

Nieuw op de lijst
Naast bestaande investeringen zijn in 2019 ook nieuwe investeringen aan de Brochure en Milieulijst bijgevoegd. Dat zijn:

A 4115 Lithiumhoudende accu voor stroomvoorziening van gereedschap
F 5100 Landschapselementen voor het versterken van biodiversiteit
F 5101 Landschapselementen voor het verbeteren van de leefomstandigheden van bijen
            (nieuw)
D 6240 Apparatuur of werken voor het klimaatadaptief aanpassen van een bestaand
             bedrijfsterrein (nieuw)
A 6310 Sloophout in (onderdelen van) een werk of product
E 6311 Duurzaam beton(product) met ten minste 30% gerecyclede content
A 6312 Duurzame recyclebare bitumineuze of EPDM-dakbedekking

Meer informatie 
Voor meer informatie over de hierboven vermelde investeringen kunt u de Brochure en Milieulijst 2020 raadplegen en/of contact opnemen met de VHG Ondernemershelpdesk. De ondernemershelpdesk is op werkdagen van 8.30 uur tot 17.00 uur geopend. 

Klik hier voor meer informatie over De Levende Tuin.



Vrijstelling BPM op bestelauto’s voor ondernemers wordt per 2025 afgeschaft

Tijdens Prinsjesdag 2022 is bekend geworden dat de BPM-vrijstelling vanaf 2025 wordt afgeschaft. Het gaat dan om bestelauto’s met een fossiele verbrandingsmotor. Voor bestelauto’s zonder CO2-uitstoot blijft de vrijstelling bestaan. Deze maatregel moet er volgens het kabinet toe leiden dat meer ondernemers zullen overstappen op een elektrische bestelauto.
Wat is BPM?
BPM is de afkorting van 'Belasting van Personenauto's en motorrijwielen'. Het is de extra belasting die u betaalt bij aankoop van een (bestel)auto of motorfiets. Voor bestelauto's die minstens 10% zakelijk worden gebruikt, bestaat voor ondernemers een vrijstelling. 

Wat betekent dat voor u als ondernemer?        
De BPM wordt berekend over de netto-catalogusprijs. Vanaf 2025 gebeurt dat aan de hand van een vast bedrag ter hoogte van € 66,91 (prijspeil 2023). Dit wordt vermenigvuldigd met het aantal gram CO2-uitstoot per kilometer. De BPM van een emissievrije bestelauto is daarmee nihil.

Een gemiddelde diesel-bestelauto kost ongeveer € 28.500 en heeft een CO2-uitstoot van 180gr/km. De BPM over dit bedrag komt daarmee op ruim € 12.000. Deze maatregel betekent voor u dus een flinke kostenverhoging van gemiddeld 42% per bestelauto.

Rekenvoorbeeld diesel-bestelauto:
Stel u koopt een dieselbestelauto van € 28.500. Dan wordt de BPM als volgt berekend:

Netto-catalogusprijs = € 28.500
CO2-uitstoot gr/km = 180
BPM = 180 x € 66,91 = € 12.043,80

Totale prijs bestelauto = € 28.500 + € 12.043,80 = € 40.543,80

Bereken de BPM op uw bestelauto
In het kader rechts vindt u een rekentool om de verwachte bpm op uw aan te schaffen bestelauto te berekenen.

Standpunt Koninklijke VHG
Het kabinet wil met deze maatregel ondernemers stimuleren over te stappen op elektrisch vervoer. VHG ziet dat haar leden volop bezig zijn met verduurzamen en ook hun wagenpark vergroenen, maar dat in veel gevallen elektrische bestelbussen nog tekortschieten qua prestaties. Zo is er nog geen elektrisch aangedreven alternatief voor voertuigen die zwaar worden beladen of waar een zware aanhangwagen achter vervoerd wordt.
Ondernemers zullen daarom langer doorrijden met de huidige (vervuilende) bestelbus of een tweedehands bus aanschaffen. De maatregel levert dus niet het gewenste effect, maar wél een buitensporige lastenverzwaring voor de ondernemer. Bovendien wordt daarnaast de motorrijtuigenbelasting (mrb) voor bestelauto's van ondernemers verhoogd. In 2025 betreft de verhoging van de mrb 15%, in 2026 gaat het om een verdere verhoging met 6,96%.

Lobby
In juni 2022 heeft MKB-Nederland met meerdere brancheorganisaties - waaronder VHG - een petitie aangeboden aan de politiek met het verzoek om de vrijstelling in stand te houden. VHG neemt deel aan deze gemeenschappelijke oproep en ondersteunt deze dan ook van harte. Tegelijkertijd hebben we u als ondernemer gevraagd uw mening hierover te delen. De resultaten, die het standpunt van VHG ondersteunen – zullen verder worden gebruikt in onze politieke lobby.

Filmpje | aanbieding petitie door Jacco Vonhof van MKB-Nederland

Advies aan onze leden
Denk alvast na wat de afschaffing van de BPM-vrijstelling voor u als ondernemer kan betekenen, mocht deze maatregel definitief worden. 2024 is in dat geval het laatste jaar waarin u gebruik kunt maken van de vrijstelling. Kunt u de aanschaf van een nieuwe bestelbus naar voren halen? En is elektrisch vervoer voor u een goed alternatief?

Wilt u hierover van gedachten wisselen met onze collega's van de VHG Ondernemershelpdesk? U kunt ons bereiken via (085) 330 77 00 of stuur een e-mail naar ondernemershelpdesk@vhg.org. Onze adviseurs helpen u graag verder!

Interessante links
https://welkeebestelbus.nl/ | Is elektrisch rijden voor u al interessant? Tool om de maandlasten van een nieuwe diesel te vergelijken met het elektrische aanbod van dit moment.
https://www.anwb.nl/zakelijk/elektrisch-rijden/elektrische-bestelbussen | Alle elektrische bussen op een rij, inclusief de belangrijkste specificaties.

Btw verlegd

Hoe werkt btw verleggen? Bij de verleggingsregeling is de btw verlegd van de leverancier naar de afnemer.

​De leverancier brengt geen btw in rekening, maar verlegt de btw naar de ondernemer die goederen of diensten van hem afneemt. De leverancier vermeldt de vergoeding waarover de btw is verlegd in zijn btw-aangifte. De afnemer vermeldt de vergoeding en de btw die naar hem is verlegd in zijn btw-aangifte.​

Incasso

Betalingstermijnen en incassokosten Sluit u een overeenkomst met een bedrijf, overheid of consument af? Dan geldt vaak een betalingstermijn. Deze termijn mag niet onredelijk zijn.
​Er is geen wettelijke minimumbetalingstermijn. De betalingstermijn staan in de van toepassing zijnde algemene voorwaarden behorende bij de overeenkomst.

Wat kunt u doen als uw klant niet betaalt?

Om onderstaande documenten te openen, dient u te zijn ingelogd.

1. Wet Incassokosten (WIK B to C)
2. Late Payment Directive (Richtlijn Achterstallige Betalingen BtoB)

Loonkostenontwikkeling

Actor maakt twee keer per jaar een doorrekening van de loonkostenontwikkeling.
De berekening is gebaseerd op onderstaande punten:
• Loonkosten van een functionaris in salarisschaal IV met 5 periodieken.
• Afspraken zoals overeengekomen in de CAO voor het Hoveniersbedrijf in Nederland.
• Alle door de overheid en sector vastgestelde premies zijn toegepast.
• Een aantal bedrijfsspecifieke percentages is op aannames gebaseerd.

Sociaal Fiscaal Onderzoek (SFA)

Niemand wil te veel betalen aan de Belastingdienst. Toch dragen de meeste werkgevers ongemerkt meer premie af dan nodig. Koninklijke VHG biedt u als lid daarom de dienstverlening aan van ADXpert. De specialisten van dit arbeidskundig expertisecentrum analyseren uw personeelsdossiers op zoek naar aanknopingspunten en bewijzen voor het claimen van financieel voordeel. Dit doen ze exclusief voor VHG-leden.
Een pilot met zo’n scan onder tien VHG-lidbedrijven leverde een financieel voordeel op van gemiddeld € 13.000,--.

Anton Visser van Antwan Tuin Totaal Rhoon:
‘Wij hebben onlangs een SFA onderzoek laten uitvoeren. Omdat er zoveel uitzonderingen blijken te zijn op bekende regelgeving, was de conclusie dat wij recht hadden op een teruggave van € 16.500.-. Dat is toch mooi meegenomen!’

Hoe werkt het?
Na het tekenen van de opdrachtbevestiging vraagt ADXpert diverse personeelsgegevens bij u op. Ook wordt een afspraak bij u het bedrijf ingepland. ADXpert bekijkt alle personeelsdossiers, verzamelt ontbrekende gegevens en analyseert deze. U ontvangt een overzichtelijke rapportage inclusief bewijsmateriaal. Die rapportage dient u in de salarisadministratie te (laten) corrigeren. ADXpert biedt begeleiding in dit proces. Na de correctie ontvangt u binnen acht weken een teruggaaf van de Belastingdienst.

Kosten
De scan wordt uitgevoerd op basis van no cure, no pay. U heeft dus of een financiële meevaller of krijgt een kosteloze bevestiging dat u alles op orde heeft. De fee wordt berekend over het uiteindelijke bedrag dat u terugkrijgt van de Belastingdienst.

Uitgangspunten ADXpert
Persoonlijk: u heeft gedurende de uitwerking van het onderzoek één aanspreekpunt.
Inhoudelijk: u profiteert van de gedetailleerde kennis van de specialisten.
Transparant: u weet van tevoren wat er van u verwacht wordt.

Meer informatie/aanmelden
Wilt u ook weten of u geld kunt terugvorderen? Of wilt u een review opvragen bij een van de tien VHG-leden die mee hebben gedaan met de pilot? Neem contact op met Richard Maaskant T. 085 - 330 77 00 Mob. 06 20112808 ​

U kunt ook kijken op www.adxpert.nl/SFA of contact opnemen met ADXpert via 085-27 33 409

Werkkostenregeling

Onder de werkkostenregeling mag u maximaal 1,2% van uw totale fiscale loon, de 'vrije ruimte', besteden aan onbelaste vergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen voor uw werknemers.

U moet deze dan wel aanwijzen als eindheffingsloon (bijvoorbeeld door ze in uw administratie op te nemen als eindheffingsloon).

Als VHG-hovenier sta je garant voor vakmanschap én zekerheid

Je hebt een geweldige voorsprong als VHG-hovenier ten op zichte van hoveniers die niet lid zijn. Jouw lidmaatschap staat garant voor vakmanschap én zekerheid: een belangrijke reden waarom een potentiële opdrachtgever voor jou kiest. Laat daarom zien dat jij onder de nakomingsgarantieregeling valt als VHG-hovenier en vertel de voordelen voor jouw opdrachtgevers.

​Wat houdt de nakomingsgarantieregeling in? 

De nakomingsgarantieregeling is in het leven geroepen om jou als VHG-hovenier te ondersteunen en te onderscheiden van niet-leden. Als VHG-hovenier sta je voor kwaliteit en professionaliteit. Jouw opdrachtgever is daarvan verzekerd. Dat komt door de Algemene Consumentenvoorwaarden die jij hanteert. In deze voorwaarden is een onafhankelijke geschillencommissie en de nakomingsgarantieregeling opgenomen.


Als VHG-hovenier sta je bekend om: 
  • Vakkundige aanleg of renovatie 
  • Deskundig advies 
  • Planmatig onderhoud 
  • Door de consumentenbond goedgekeurde algemene consumentenvoorwaarden 
  • Professionaliteit en zekerheid door het VHG Garantiecertificaat 
  • Nóg meer zekerheid door de Geschillencommissie Groen en nakomingsgarantie 


 



Hoe laat je zien dat je VHG-hovenier bent? 

  1. Laat het beeldmerk zien op je website en je offertes.  
  2. Maak een pagina aan op je website, waarin je het nakomingsgarantieregeling toelicht. Een heldere en korte omschrijving vind je in de download ‘Startpakket VHG-Hovenier’.
  3. Plaats de bovenstaande video op je website of social media-kanalen. 
  4. Vraag onze offertemap aan, met daarin alle informatie voor jouw opdrachtgever (algemene consumentenvoorwaarden, uitleg nakomingsgarantieregeling en garantiecertificaat) zodat jij alleen je offerte hoeft toe te voegen. 

 

Heb je vragen over de nakomingsgarantieregeling? Bel of mail dan onze ondernemershelpdesk!

Voordeelregelingen voor leden

Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners (VHG) is dé branchevereniging voor ondernemers in het groen! Het lidmaatschap van onze branchevereniging levert je als groene ondernemer veel meerwaarde op. Wij bieden je een breed scala van diensten aan. Bovendien kun je als lid gebruik maken van interessante inkoopregelingen:

Automatisering

Vergroot jouw gunningskans op een aanbesteding met de software van Altura. Als VHG-lid maak je het eerste jaar met korting gebruik van bidmanagementsoftware. 
Jouw activiteiten slimmer, efficiënter en groener uitvoeren? Maak voor het beheer van jouw machine- en wagenpark tegen een gereduceerd tarief gebruik van de oplossing van Fleets Online.
Laat iedereen zien hoe enthousiast jouw klanten zijn. Start tegen een gereduceerd tarief met het gebruiksvriendelijke systeem voor reviews van Klantenvertellen. 
Ben jij AVG OK? VHG-leden maken tegen een gereduceerd tarief gebruik van het AVG-programma van Stichting AVG. Voldoe zo snel en eenvoudig aan de AVG-wet. 


Bedrijfsvoering
Bedrijfsafval

Duurzaam omgaan met grondstoffen is een belangrijk thema. Als VHG-lid maak je gebruik van het afvalcollectief van KHN bij BNext.nl.

Vanbreda Risk & Benefits, voor al jouw verze​​​​keringen​

Loonadministratie via Van Deutekom Accountants en Belastingsadviseurs 

VHG-leden maken tegen een gereduceerd tarief gebruik van de diensten van Van Deutekom op het gebied van loonadministratie. 

Prickels

Wil je ook slimmer inkopen en je commerciële slagkracht vergroten. Als VHG-lid kun je bij Prickels met uitstekende voorwaarden en breed assortiment inkoop en ben je altijd up-to-date met jouw artikel- en prijzenbestand. 

Security

Voor VHG-leden heeft All Right Security speciale oplossingen, zoals een camerasysteem waarmee u 24/7 zicht heeft op wat er in uw bedrijf gebeurt.

Juridisch

Conflictbemiddeling via Wij zijn één
Hulp nodig bij conflicten? Als VHG-lid maak je tegen een gereduceerd tarief gebruik van de diensten op het gebied van conflictbemiddeling en advies van Wij zijn één.

Fyner Group voor juridisch advies

Op zoek naar een goede overeenkomst? Of heb je juridisch advies nodig? Als VHG-lid maak je tegen een gereduceerd tarief gebruik van de diensten van Fyner Group.
Incassovereenkomsten via Intrum Justitia

Mobiliteit

Bedrijfswagens

Koop of lease voordelig een Renault. Ontvang nu tijdelijk ook een accessoirescheue of korting op de installatie van een laadpaal!

Brandstofvoordeel
Als VHG-lid maak je gebruik van het brandstofledenvoordeel. Vanaf heden bieden we deze mogelijkheid ook voor elektrisch laden! 

Onderwijs

VHG Workshopprogramma 
Met het VHG workshopprogramma word je als VHG-lid op een aansprekende manier meer zichtbaar en onderscheidend in uw bedrijfsvoering: van acquisitie tot nazorg! 

Voor meer informatie en of vragen kun je contact opnemen met de VHG Ondernemershelpdesk via 085-330 77 00 of per e-mail ondernemershelpdesk@vhg.org.

Publicaties bestellen

​Publicaties bestellen

Brochures, offertemappen, boekjes e.d. kunt u bestellen via het digitale bestelformulier. U ziet dan een lijst waarop u uw gegevens en de te bestellen artikelen kunt invullen. Alle prijzen zijn inclusief 21% BTW en verzendkosten. Als VHG lid profiteert u van lagere prijzen. Bent u geen VHG-lid, dan kunt u uw bestelling doorgeven met dit digitale bestelformulier.

Zodra u uw bestelling hebt verzonden, ontvangt u een bevestiging hiervan. De artikelen worden na overmaking van het totaalbedrag op IBAN NL62INGB0005494730 zo spoedig mogelijk bij u bezorgd. Eventuele vragen over een bestelling kunt u mailen naar bestellingen@vhg.org. Wij nemen dan contact met u op.

Nationale Wedstrijd Hovenier

Jaarlijks organiseert Koninklijke VHG in samenwerking met onder andere WorldSkills Netherlands, de AOC's, FNV Agrarisch Groen, CNV Vakmensen, Colland Arbeidsmarkt en Sazas voor het mbo de Nationale Wedstrijd Hovenier en voor het vmbo de Skills Talents Wedstrijd Tuinontwerp- en aanleg. Hiermee wordt het mooie hoveniersvak in de spotlights gezet en zien jongeren hoe mooi en veelzijdig het vak van hovenier is!

​Kampioenen 2024

Na een spannende finale werd het team van Yuverta Nijmegende winnaar van de Nationale Wedstrijd Hovenier 2024 die Koninklijke VHG jaarlijks organiseert. Skip Willems en Teun Bevers mogen zich een jaar lang Nederlands Kampioen Hovenier 2024 noemen én maken kans om in september deel te nemen aan de internationale wedstrijden voor jonge vakmensen WorldSkills 2024 in Lyon (Frankrijk).

Vier teams van mbo-studenten streden van 9 tot en met 11 januari tijdens de Groene Sector Vakbeurs 2024 in Hardenberg om de titel van beste jeugdige hoveniers van Nederland. In drie dagen maakten zij tijdens de finale van de Nationale Wedstrijd Hovenier, die Koninklijke VHG in samenwerking met WorldSkills Netherlands organiseerde, een complete tuin. Het team van Aeres mbo Velp werd tweede, Aeres mbo Nijkerk derde en Vonk Hoorn vierde.

Namens ons bestuur en de collega’s van harte gefeliciteerd!​​​​



NK Hovenier & Skills Talents Tuinontwerp en -aanleg 2024

De lat ligt hoog! Om te kwalificeren voor de finale van het Nederlands Kampioenschap Hovenier voor het mbo vinden in het najaar van 2023 kwalificatiewedstrijden plaats. Meer dan 10 teams van de aoc’s strijden om de felbegeerde tickets voor een finaleplaats. In korte tijd leggen de teams een complete tuin aan. 

De finale van het NK Hovenier 2024 (mbo) vond plaats tijdens De Groene Sector Vakbeurs 2024 op 9, 10 en 11 januari 2024. De finale voor de Skills Talents Tuinontwerp- en aanleg (vmbo) vindt plaats tijdens The Skills the Finals op 21 en 22 maart 2024 in de Brabanthallen.​

Nieuws

Lees hier het laatste nieuws m.b.t. het Nederlands Kampioenschap Hovenier. 
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en meld je aan voor onze nieuwsbrief & volg ons via social media! 

Ontdek het Handboek Hotspots voor Groen Onderwijs

Nu beschikbaar het Handboek Hotspots Groen Onderwijs in Nederland!
​Het Handboek Hotspots, ontwikkeld door Koninklijke VHG, biedt richtlijnen voor samenwerking tussen bedrijven en onderwijsinstellingen in de groensector. Met de VHG Hotspots versterken we de banden tussen bedrijfsleven en groenonderwijs om aan de groeiende vraag naar geschoolde arbeidskrachten te voldoen.​


HotSpots: De toekomst van groen onderwijs

Hotspots Groen Onderwijs brengen beroepsonderwijs, groenbedrijven en Koninklijke VHG samen om hoogwaardig groenonderwijs te realiseren. We streven naar duurzame en krachtige HotSpots.

Praktische gids voor samenwerking

Ons Handboek Hotspots biedt praktische richtlijnen voor samenwerking, gericht op het creëren van een stabiele structuur en het faciliteren van activiteiten. We werken samen aan goed opgeleide professionals voor de groensector.

De toekomst begint hier

Het Handboek Hotspots is onze volgende stap naar beter groen beroepsonderwijs, ondersteund door sterke samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven.|


Heb je vragen over het Handboek Hotspots? Bel of mail dan onze ondernemershelpdesk!

Downloads

In het Handboek Hotspots zien diverse bijlagen te vinden. Je download ze hier!

Opleidingen & vacatures

Of je nu een groene opleiding of cursus zoekt of een nieuwe baan in het groen, bij VHG helpen we je graag verder. Bekijk op de website van de VHG Branche-opleiding het opleidingsaanbod. Of ga direct naar de vacaturebank!

 

VHG Branche-opleiding: praktijkgerichte opleidingen, cursussen en workshops

Wil je nieuwe kennis en vaardigheden ontwikkelen? Koninklijke VHG organiseert – in samenwerking met opleidingspartners – praktijkgerichte opleidingen, cursussen en workshops. Samen met andere groenprofessionals (in spe) is leren veel leuker. Je leert ook nog eens van elkaar.

Bekijk het complete aanbod op de website van de VHG Branche-opleiding. Klik op de afbeelding. ​




Vitale Hoveniers

Als sector hebben we onze krachten gebundeld op het gebied van duurzame inzetbaarheid. Samen met de sociale partners FNV, CNV en Colland Arbeidsmarkt maken we de branche voor jou nog interessanter. We werken hiervoor samen met opleidingen en overheid. Samen bieden we een pakket aan pilots, cursussen, opleidingen en coaching aan zodat jij nu en in de toekomst vitaal en vaardig kunt blijven werken in de Hovenierssector. 


Wil je meer weten over deze cursussen en trainingen, zoals Krachtige Leermeester en Leiderschapstrainingen? Ga naar de website Vitalehoveniers.nl

Subsidie aanvragen
Voor het volgen van opleidingen, cursussen en workshops zijn subsidies beschikbaar. Deze kun je aanvragen bij Colland. Bekijk hier of jouw keuze ook onder de subsidieregeling valt. 

De Nieuwe Hovenier

Uit onderzoeken van onder meer groene initiatieven door burgers en bedrijven, blijkt dat de bijdrage die groen op tal van manieren kan leveren aan de kwaliteit van de leefomgeving niet eenvoudigweg gerealiseerd wordt.

De vraag kwam op hoe bedrijven als hoveniers en groenvoorzieners, met hun ondernemerszin en groene vakmanschap hulp kunnen bieden aan gemeenten, bewoners en andere groeneigenaren en/of beheerders bij het ontwikkelen van veelzijdiger groen. Zo kan een groenbedrijf een gemeente bijvoorbeeld ontzorgen door taken - zoals het gesprek over het groen met buurtbewoners - op te pakken. U kunt hier meer lezen over de nieuwe rol van de hovenier, hoe bewoners en onderwijs hierbij betrokken kunnen worden en welke vormen van samenwerken en contracten mogelijk zijn. 

E-GREEN+ | Competentieverbetering en certificering

Plannen om te solliciteren naar een baan of studie in een ander land? Of bent u benieuwd wat uw in het buitenland opgedane ervaring in Nederland waard is? Koninklijke VHG heeft de afgelopen jaren deelgenomen in European Green Mastery | E-GREEN+. Dit door de EU-gefinancierde project richt zich op het vergelijken en ontwikkelen van vaardigheden en competenties in de groene sector. Met als resultaat geharmoniseerde, duurzame Europese competentiecertificaten voor landschapsarchitectuur, tuinieren en bloemisterij.

Steeds meer geschoolde mensen verhuizen voor een nieuwe baan of relevante vervolgopleiding naar een ander land. Hierbij worden vragen gesteld over de waarde van vroegere ervaringen en competenties. Vaak werken landen met verschillende beoordelings- en accreditatieprocessen. Met het project E-GREEN+ is gewerkt aan geharmoniseerde, duurzame Europese competentiecertificaten voor landschapsarchitectuur, tuinieren en bloemisterij. Dit project is gericht op studenten en medewerkers van groenbedrijven, maar natuurlijk ook voor ondernemers, leerkrachten, evenals mensen die geïnteresseerd zijn in de ontwikkeling van vaardigheden en competenties in deze drie sectoren, met name op het gebied van duurzaamheid.


Resultaten van het project

    1. MOOC's.  Er zijn twee MOOC’s ontwikkeld. Dit zijn online cursussen, toegankelijk voor iedereen en overal. Deze vormen de basis voor de opleidingsprogramma’s en zijn geschikt voor niveau 2 tot en met 6. Met als thema:
      1. MOOC 1: Duurzaam gebruik van hulpbronnen in de groene sector (EQF 3 + 4)
        Klik hier om in te schrijven.
      2. MOOC 2: Duurzame bedrijven in de groene sector (EQF 5+6)
        Klik hier om in te schrijven.

        (EQF: Europees kwalificatieraamwerk om diploma's en certificaten uit andere landen te vertalen, te verklaren en te vergelijken)

  1. Er zijn trainingsprogramma’s ontwikkeld voor de bloemist, de hovenier en landschapsarchitect met de volgende onderwerpen:
    1. Biodiversiteit
    2. Recycling en circulaire economie
    3. Klimaat bewustzijn
    4. Het probleem van plastic
      Deze programma’s zijn geschikt voor diverse niveaus: niveau 2 tot en met 6.

  2. Behaal een diploma of certificaat. Lees meer

  3. Er is een handboek voor video-opname en een Skillsbank gebruikershandleiding gemaakt. Deze documenten geven een beter inzicht in het gebruik van Skillsbank en videobewijs om de competentieportfolio te versterken. Bekijk het hier!


Partners

EGREEN+ is een door de EU gefinancierd project via het Erasmus+-programma Allianties voor bedrijfstakspecifieke vaardigheden. De partners komen uit Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, Estland, Nederland, Spanje en Noorwegen. Een overzicht van de partners:


Meer informatie?

Wilt u meer weten over dit project? Bekijk hieronder de korte video over E-GREEN+ of bekijk de flyer! Ook kunt u meer informatie over dit project vinden op deze website



Groene Hotspots

Groene Hotspots: sterke regionale platformen van onderwijs en bedrijfsleven

​Onderwijs, bedrijfsleven en Koninklijke VHG werken steeds nauwer samen om de mensen in de groene sector en de bedrijven nog beter te ontwikkelen. De Groene Hotspot is daarin een nieuwe stap. Het is een verregaande krachtenbundeling op regionaal niveau tussen het groene onderwijs en het bedrijfsleven om samen te komen tot verdere ontwikkeling van het vak en het vakonderwijs. VHG heeft zich ten doel gesteld binnen een paar jaar negen hotspots, verspreid over Nederland te vormen.

De Groene Hotspot is een ontmoetingsplek rond een aoc waar informatie en kennis gedeeld kan worden door studenten van de groene opleidingen, alumni, groene leerbedrijven, innovatieve groenbedrijven, groene hbo’s, lectoren, overheden, leveranciers en adviesbureaus enzovoorts.

Noodzaak
Een goede koppeling tussen onderwijs en bedrijfsleven is meer dan ooit noodzakelijk, gezien de krapte op de arbeidsmarkt en de onzekere toekomst van de aoc’s. Groene Hotspots maken het mogelijk dat scholen en bedrijven meer met elkaar samenwerken. Met de Groene Hotspots geven VHG en de betreffende scholen invulling aan de wens van de minister om tot krachtenbundeling en samenwerking te komen.

Gastlessen, docentenstages
Binnen de Groene Hotspots kunnen alle samenwerkingsactiviteiten een plaats krijgen die de afgelopen jaren zijn ontwikkeld om samen goed groen onderwijs te maken. Denk aan activiteiten voor het vmbo om de doorstroming naar het groene mbo te bevorderen, deskundigheidsbevordering van docenten via stages, gastlessen door groenprofessionals, verdiepingslessen, bedrijfsbezoeken enzovoorts.

Binnen een Groene Hotspot:
• is er een nauwe samenwerking met regionale groene vmbo-scholen. Het geven van een
  reëel beroepsbeeld van de groene sector moet leiden tot een verhoogde doorstroom naar
  het groene mbo.
• werken onderwijs en bedrijfsleven nauw samen bij het vormgeven van het mbo-onderwijs
  voor hoveniers. Dat gebeurt binnen het VHG-programma ‘Excellente scholen – excellente
  leerbedrijven’.
• hebben docenten goede contacten binnen de bedrijven en lopen zij regelmatig stage. Zo
  werken ze aan hun professionalisering en kennen ze de actuele ontwikkelingen.
• verzorgen bedrijven gastlessen op de scholen en geven ze samen met de scholen
  inhoud aan het groene onderwijs.
• is er bij voorkeur een VHG-Branche-opleiding.
• wordt er gewerkt om de doorstroom naar duaal hbo mogelijk te maken.

Om het proces aan de gang te houden en goed te organiseren zorgt VHG voor een coördinator voor de procesbegeleiding. 

Hotspots actief:
Breda: Curio
Houten: Yuverta
Velp: Aeres MBO
Almelo/ Zwolle: Zone College
Maasland: Lentiz
Nijmegen: Yuverta

Hotspots in voorbereiding:
Eelde/ Leeuwarden: Nordwin College/Terra
Boxtel/ Eindhoven: Yuverta
Hoorn: Clusius
Roermond: Yuverta


Meer weten?
Wilt u meer weten over de Groene Hotspots en hoe u daarbij betrokken kunt zijn? Neem contact op met Jeroen Zijlmans, beleidsadviseur Onderwijs & Arbeidsmarkt bij VHG. Hij is bereikbaar via j.zijlmans@vhg.org of telefonisch via 085 330 77 00.​

Professionalisering

De markt voor ondernemers in het groen is volop in beweging. De concurrentie wordt sterker, de klant mondiger, nieuwe groenconcepten en markten dienen zich aan. Als ondernemer moet je vooral zichtbaar én onderscheidend zijn in het hele traject van acquisitie tot nazorg. Om je daarbij te ondersteunen, hebben wij het programma ‘Professionalisering nieuwe stijl‘ ontwikkeld.

​Bedrijf​ssc​an

Het programma ‘Professionalisering nieuwe stijl’ kan beginnen met een bedrijfsscan, waarbij jouw bedrijf wordt getoetst op een aantal professionele punten. Wat gaat goed, wat kan beter, waar liggen nog k​ansen? En hoe kan VHG je daarbij helpen? Soms ben je al geholpen met de informatie en hulpmiddelen op onze website.

Daarnaast kun je ook jouw vaardigheden en kennis ontwikkelen via het nieuwe workshopprogramma van VHG. Je gaat met eigen ervaringen en resultaten aan de slag, veelal met andere collega’s uit de branche. Samen wijzer worden is een stuk leuker en je leert ook van elkaar.


Aanbod workshops 

VHG biedt in samenwerking met externe partners de volgende workshops: 
Deze workshops vallen onder de subsidieregelingen van Colland Arbeidsmarkt. De hoogte van de subsidie vind je hier

Belangrijk: mocht je dit jaar al een beroep hebben gedaan op Colland subsidie, dan kun je het niet voor een tweede keer aanvragen.​

Wil je je graag aanmelden voor één van deze workshops? Dat kan! Klik hier

De workshops zijn toegespitst op de dagelijkse praktijk in de hoveniers- en groenvoorzieningsbranche en worden deels op maat aangescherpt, afhankelijk van de specifieke behoeften van de deelnemers. Als je wilt weten welke workshop het beste aansluit bij jouw behoefte, kun je hiernaast de workshop-vragenlijst invullen.

Weet je niet welke workshop voor jou van toepassing is, bekijk dan hie​rnaast de mogelijkheden.

Wat bieden we jou met het professionaliseringsprogramma?
  • Praktische ondersteuning van jouw bedrijfsvoering
  • Individuele adviezen 
  • Specifiek voor de sector ontwikkelde workshops
  • Imagoverbetering voor de gehele groenbranche
  • Onderzoeksresultaten uit de markt 
  • Juridisch advies

Wat is gratis?
Als lid van Koninklijke VHG maak je kosteloos gebruik van een bedrijfsbezoek ter waarde van € 350,- (excl. BTW). Als niet-lid worden deze kosten aan jou in rekening gebracht. Niet-leden kunnen ook deelnemen aan de workshops, tegen het reguliere tarief. Klik hier als je overweegt lid te worden van Koninklijke VHG.

Hoe kun je deelnemen?
Op de informatiepagina van de workshop van jou keuze kun je je direct online aanmelden. Voor meer informatie stuur je een e-mail naar ondernemershelpdesk@vhg.org of neem je telefonisch contact op via telefoonnummer 085 - 330 77 00.  ​

Vacaturebank met de mooiste banen in het groen

Zoek je een uitdagende baan in het groen? Of heb je een vacature in je bedrijf? In de VHG Vacaturebank vind je elkaar. Succes!

Vacatures plaatsen

Groenprofessionals die zijn aangesloten bij Koninklijke VHG kunnen een vacature plaatsen in de VHG Vacaturebank. Je vindt hier het aanmeldformulier en de voorwaarden.

Vacatures bekijken

Zoek je een mooie baan in het groen? Op onderstaande kaart zie je alle vacatures die open staan bij VHG-groenprofessionals. Je kunt direct solliciteren!

 

VHG Branche-opleiding

Werk je al in de sector van de hoveniers en groenvoorzieners en wil je een diploma halen of je laten omscholen tot hovenier? Dan is VHG Branche-opleiding echt iets voor jou!

​In de hoveniers- en groenvoorzieningbranche kennen we de licentiescholen van VHG Branche-​opleiding​. Deze zijn nauw gelieerd aan Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners (VHG) en hebben als doel het bevorderen van het vakonderwijs in de hoveniers- en groenvoorzieningsector. VHG Branche-opleiding is een vakopleiding die in de avonduren gegeven wordt en richt zich speciaal op werkenden in de sector of mensen die in de toekomst in de sector willen gaan werken.

Doordat de deelnemers in deze opleiding vaak wat ouder zijn dan studenten in de reguliere opleidingen, de opleiding in de avonduren plaatsvindt en de inhoud van de opleiding alleen op het vak gericht is, wordt deze door deelnemers en bedrijven hoog gewaardeerd.

 

De opleiding tot Vakbekwaam Hovenier duurt drie jaar en is onderverdeeld in drie niveaus:

Naast de opleiding tot Vakbekwaam Hovenier biedt de VHG Branche-opleiding ook de volgende drie opleidingen aan:

VHG Branche-opleiding kan ook in combinatie met een EVC-procedure worden gevolgd.

​​

VHG Plantenkennistrainer

Plantenkennis is essentieel voor wie dagelijks in het groen werkt. Hoe houd je die kennis gemakkelijk up-to-date? Met de Plantenkennistrainer van VHG. Kennis bijhouden is met deze app makkelijker én leuker dan ooit.
  • Plantenkennis leren leuker dan ooit!
  • Altijd actueel
  • Altijd bij de hand 
  • Daag je collega’s uit en start je eigen competitie
  • Ontwikkeld met diverse experts uit de praktijk

De Plantenkennistrainer is ontwikkeld, omdat kennis van de bodem en beplanting essentieel is binnen het groenvak. Het leren en bijhouden van alle namen, kenmerken en toepassingen blijkt in de praktijk weleens een uitdaging. Deze app helpt daarbij.



2400+ vragen

Met de VHG Plantenkennistrainer beantwoord je series meerkeuzevragen op ieder niveau. De app bevat meer dan 1.700 vragen. Van het herkennen van zomer- en winterbloeiers, Nederlandse en Latijnse plantnamen tot vragen over kenmerken, toepassingen enzovoorts. De vragen zijn gebaseerd op de leerstof van de VHG Branche-opleiding.

Leren leuker dan ooit!

Het bijhouden van kennis is leuker dan ooit met deze app! Train je kennis, organiseer een competitie, daag je collega’s uit! Wie beantwoordt de meeste vragen goed, en wordt nummer 1?

Bestel de VHG Plantenkennistrainer voor jouw medewerkers of studenten!

De app is een belangrijk hulpmiddel bij het leren van plantenkennis. Daarom krijgen alle studenten van de VHG Branche-opleiding een gratis abonnement. VHG-leden betalen € 7,50 Euro per gebruiker. Niet-leden betalen € 25,00 per gebruiker.

Uiteraard kunnen ook docenten van reguliere opleidingen voor hun studenten een betaald abonnement nemen. Neem hiervoor contact op met plantenkennistrainer@agriholland.nl.

Start vandaag nog met het versterken van je plantenkennis! Klik op onderstaande button om de VHG Plantenkennistrainer direct te bestellen.

Ben je VHG-lid? Vul dan bij je bestelling in het veld 'Extra informatie' je VHG-relatienummer in.
 

Personeel

Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners ontwikkelt sociaal beleid voor de groene sector.

​VHG ontwikkelt sociaal beleid voor de groene sector. Daarnaast geven wij leden concrete ondersteuning bij het uitvoeren van sociaal beleid.

Het sociale beleid voor de sector betreft bijvoorbeeld de cao, het functiewaarderingssysteem, veiligheid, gezondheid, personeelsbeleid en onderwijs.

Concrete ondersteuning van leden kan bestaan uit advisering op een van deze terreinen en ook uit hulp bij de inrichting van personeelsdossiers en informatie over pensioenregelingen. Verder bieden wij leden een netwerk van betrouwbare, praktijkgerichte en betaalbare deskundigen voor specialistische hulp op diverse terreinen.​

Arbeidsovereenkomsten

In Cao voor het hoveniersbedrijf in Nederland 1 juli 2018 tot en met 30 juni 2020 is met betrekking tot een arbeidsovereenkomst het volgende vastgelegd.
Lid 1 Arbeidsovereenkomsten moeten schriftelijk worden vastgelegd. Van de getekende arbeidsovereenkomst behouden werkgever en werknemer ieder een exemplaar.
Lid 2 In deze schriftelijke arbeidsovereenkomst moeten de volgende bepalingen worden opgenomen:
 de aard van het dienstverband;
 de duur van het dienstverband;
 de jaarurennorm indien van toepassing conform Artikel 18;
 bij een deeltijddienstverband: de wekelijkse arbeidsduur;
 in welke functie de werknemer bij het aangaan van de overeenkomst werkzaam zal zijn;
 de aard van de werkzaamheden;
 het loon;
 alle overeengekomen toeslagen;
 dat de cao van het Hoveniersbedrijf op de arbeidsovereenkomst van toepassing is;
 andere onderwerpen waarover partijen regeling wensen.
Lid 3 Indien een structurele wijziging optreedt in het niveau van de werkzaamheden, dient de arbeidsovereenkomst te worden aangepast.
Lid 4 Bij het aangaan van een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd kan schriftelijk een wederzijdse proeftijd worden overeengekomen van maximaal 2 maanden.
Bij het aangaan van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd kan een proeftijd worden overeengekomen van ten hoogste twee maanden, indien de arbeidsovereenkomst is aangegaan voor meer dan 6 maanden en maximaal 2 jaar. Het is niet toegestaan een proeftijd af te spreken voor contracten voor bepaalde tijd die korter zijn dan 6 maanden. Uit de schriftelijke arbeidsovereenkomst dient te blijken of er een proeftijd is overeengekomen en hoe lang de proeftijd duurt. Zie voor de wettelijke regeling bijlage IX.
Lid 5 De cao heeft het karakter van een minimum-cao. Dat betekent dat met de individuele werknemer van de cao afwijkende afspraken mogen worden gemaakt, mits deze voor de werknemer ten minste gelijkwaardig zijn aan hetgeen bij cao is bepaald. De afwijkende afspraken dienen schriftelijk te worden vastgelegd en door beide partijen te worden getekend en maken deel uit van de arbeidsovereenkomst. Bepalingen in de arbeidsovereenkomst welke voor de werknemer in negatieve zin afwijken van de cao zijn nietig.​

Arbeidsovereenkomsten aanvullingen

Als er een arbeidsovereenkomst is overeengekomen en er worden in een later stadium nieuwe afspraken gemaakt, is het niet nodig om een nieuwe arbeidsovereenkomst op te stellen. In dat geval kan je een addendum opstellen, welke door zowel de werkgever als de werknemer worden ondertekend. Sluiten werkgever en werknemer een tijdelijk contract van 6 maanden of langer af? Dan geldt de aanzegtermijn. Dit betekent dat d​e werkgever aangeeft of de overeenkomst na afloop wel of niet wordt voortgezet. Hij moet dit schriftelijk doen.
Voorwaarden aanzegtermijn
Als de overeenkomst wordt voortgezet moet de werkgever aangeven onder welke voorwaarden. De werkgever moet dit uiterlijk 1 maand voor het einde van het contract melden aan de werknemer. Geeft de werkgever meteen bij de aanvraag van de arbeidsovereenkomst schriftelijk aan dat er geen opvolgend contract is? Ook dan voldoet hij aan de aanzegverplichting.
De aanzegtermijn geldt niet als een uitzendbeding in de arbeidsovereenkomst is opgenomen.
Aanzegtermijn niet aangegeven: vergoeding
Laat de werkgever niet op tijd weten of de arbeidsovereenkomst wel of niet wordt voortgezet? Dan is hij de werknemer een vergoeding van 1 maandsalaris verschuldigd. 
Houdt de werkgever zich wel aan de aanzegplicht, maar geeft hij het te laat aan? Dan is hij een evenredige vergoeding verschuldigd. Bijvoorbeeld: is de werkgever een week te laat, dan betekent dit een vergoeding van een weeksalaris.
Deze vergoeding is niet verschuldigd in de situatie van:
-faillissement;
-uitstel van betaling;
-toepassing van de schuldsaneringsregeling natuurlijke personen.

​Werken aan duurzame inzetbaarheid

De juiste mensen aantrekken en ervoor zorgen dat ze optimaal blijven presteren, voor zichzelf en voor jouw organisatie, daarmee maak je het verschil. Investeren loont. Duurzame inzetbaarheid is een blijk van goed werkgeverschap. Dit maakt jouw organisatie aantrekkelijk voor het werven en behouden van goed personeel. Zo waarborg je de continuïteit en de kwaliteit van jouw dienstverlening.

De juiste mensen aantrekken en ervoor zorgen dat ze optimaal blijven presteren, voor zichzelf en voor jouw organisatie, daarmee maak je het verschil. Investeren loont. Duurzame inzetbaarheid is een blijk van goed werkgeverschap. Dit maakt jouw organisatie aantrekkelijk voor het werven en behouden van goed personeel. Zo waarborg je de continuïteit en de kwaliteit van jouw dienstverlening.


We zullen steeds langer gaan doorwerken, waardoor de gemiddelde leeftijd op de werkvloer aanzienlijk stijgt. Maar het is niet vanzelfsprekend dat iedereen deze langere carrière ook zomaar aankan. Of dit daadwerkelijk lukt hangt onder andere samen met het soort werk dat je altijd gedaan hebt, jouw gezondheid en vitaliteit en hoe goed je je aan de steeds veranderende omstandigheden hebt weten aan te passen.


Na je 45e levensjaar heeft zwaar lichamelijk werk namelijk een steeds grotere impact op jouw gezondheid. Vooral lager opgeleiden blijken het daarnaast moeilijk te vinden technologische en sociale ontwikkelingen te volgen, zich nieuwe taken eigen te maken of naar andere functies om te scholen. De hogere pensioenleeftijd voelt daarmee voor veel groene medewerkers als onhaalbaar.

Bedrijven die hieraan aandacht geven en werk maken van de gezondheid, betrokkenheid en ontwikkeling van hun medewerkers, hebben daar direct voordeel van. Het zorgt namelijk voor meer werkplezier, minder ziekteverzuim, meer kwaliteit en een hogere arbeidsproductiviteit.

Investeren in duurzame inzetbaarheid zorgt binnen kleine ondernemingen voor een waardevolle en langdurigere relatie tussen werkgever en werknemer. Dit voorkomt bijvoorbeeld dure en tijdrovende personeelswisselingen en geeft de medewerker rust en de ruimte om zich te ontwikkelen.

Voor grote(re) bedrijven geldt verder dat investeren in duurzame inzetbaarheid de “turbulentie” in de organisatie kan verminderen. Door te investeren in de balans tussen werkvermogen en inzetbaarheid stimuleert het bedrijf haar medewerkers te blijven aansluiten bij ontwikkelingen en blijft groei van de onderneming mogelijk.

Vitale Hoveniers

#vitalehoveniers is een initiatief van sociale partners in de Hovenierssector en wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en het fonds Colland Arbeidsmarkt. Dit is het opleidings- en ontwikkelingsfonds voor de sector Agrarisch en Groen.

​Centraal in dit project staat het platform vitalehoveniers.nl​. Op deze website vind je een divers aanbod:

  • (gratis) trainingen en opleidingen voor mensen in de sector of die in de sector willen werken;
  • programma’s zoals ‘Praktisch of Operationeel leidinggeven’, ‘Sterk in je Werk’ om je eigen regie en persoonlijk leiderschap te ontwikkelen en nog veel meer;
  • informatie over de seniorenregeling en Regeling Vervroegd Uittreden (RVU);
  • praktische tips over wat je als werknemer, werkgever of collega’s kunt doen om vitaal te blijven in het werk.​


Vragen of meer weten?

​Heb je nog vragen? Neem dan contact op met VHG Ondernemershelpdesk, tel. 085 - 330 77 00 of ondernemershelpdesk@vhg.org of via het contactformulier op de website.

Medewerkersbijeenkomst

Als groenbedrijf dien je nu natuurlijk oog te hebben voor een goede instroom van nieuwe medewerkers. Maar daarnaast is zorg voor een goede doorstroom en het beperken van de uitstroom noodzakelijk. Daarom is het nodig om als bedrijf nadrukkelijk aandacht te besteden aan het ‘boeien en binden’ van (de huidige) medewerkers.
Dit doe je onder andere door te werken aan betrokkenheid, het creëren van een goede werksfeer en het voeren van gesprekken. Een goede methode voor al deze drie punten is het organiseren van een medewerkersbijeenkomst, waarbij je gezamenlijk kijkt wat goed gaat in het bedrijf, maar ook wat beter kan. Om dit gestructureerd te doen heeft VHG een instrument ontwikkeld, namelijk de ‘Vragenlijst medewerkersbijeenkomst’. In deze vragenlijst wordt aan de medewerkers gevraagd hoe zij denken dat opdrachtgevers over het bedrijf denken. Verschillende onderwerpen komen daarbij aan de orde, zoals het technisch vakmanschap en het denken vanuit de klant.

Personeelsbeleid

​Personeelsbeleid wordt steeds belangrijker binnen uw bedrijfsvoering. De arbeidsmarkt is grillig en ontwikkelingen als vergrijzing en ontgroening zorgen ervoor dat de krapte op de arbeidsmarkt verder toeneemt.

In de praktijk zijn veel bedrijven voornamelijk druk met het primaire proces, het uitvoeren van werkzaamheden voor opdrachtgevers. Een gedegen personeelsbeleid blijft dan vaak onderbelicht.

Het opstellen van personeelsbeleid begint met het formuleren van een heldere missie en visie. Als u die heeft gevonden, dan dient u de medewerkers vooral goed te betrekken bij de diverse bedrijfsprocessen. Als u een excellente onderneming wilt zijn, dan houdt u in het kader van goed werkgeverschap bij uw personeelsbeleid rekening met alle aspecten van de organisatie: de cultuur, historie, klanten, concurrenten, regio, wet- en regelgeving, waarden en normen etc. Een dergelijke aanpak zal zich terugbetalen.

Om in beeld te brengen op welke onderdeel uw personeelsbeleid nog beter kan heeft de VHG Ondernemershelpdesk een praktisch hulpmiddel ontwikkeld, namelijk de scan Personeelsbeleid. Nadat u deze scan heeft ingevuld krijgt u van de VHG Ondernemershelpdesk persoonlijk advies en hulpmiddelen aangereikt waarmee u uw personeelsbeleid verder kunt verbeteren.

Gesprekken met (aankomend) personeel

Er zijn verschillende soorten gesprekken met een specifieke invulling tussen de leidinggevende en de medewerker. Deze gesprekken hebben een heel positieve impact op het welzijn van beide partijen als ze goed worden ingezet. Gesprekken zijn een middel om de relatie tussen de medewerker en leidinggevende of organisatie te bevorderen vanuit een visie rond een deelaspect van het organisatiebeleid. Ze staan niet los van elkaar. Verschillende gesprekken hangen aan elkaar, binnen een weloverwogen visie op leiding geven en organisatiebeleid.


Functioneringsgesprek
Het functioneringsgesprek is een regelmatig terugkerend gesprek, waarbij de leidinggevende en een medewerker samen het functioneren van de medewerker bespreken teneinde te komen tot verbetering van het functioneren. Het is hoofdzakelijk toekomstgericht. Zowel de kwaliteit en kwantiteit van het werk als de motivatie van de medewerker staan hierbij centraal. Bij functioneringsgesprekken ligt het accent op de begeleiding en ontwikkeling van de medewerker. In het gesprek is sprake van tweerichtingsverkeer: het gesprek is gericht op informatieverwerving vanuit zowel de werkgever als vanuit de medewerker. Het karakter van het gesprek is informeel.
Het gesprek vindt plaats tussen de medewerker en de direct leidinggevende. Beiden kunnen onderwerpen aandragen voor bespreking. De leidinggevende is verantwoordelijk voor het maken van de afspraak.
Bij nieuwe medewerkers is de frequentie van het functioneringsgesprek in principe hoger. Zowel de leidinggevende als de medewerker kunnen, als daar een aanleiding voor is, verzoeken om een tussentijds functioneringsgesprek.

De voorbereiding
Het is zowel voor de leidinggevende als voor de medewerker belangrijk het gesprek goed voor te bereiden. Zowel de leidinggevende als de medewerker bereiden het gesprek voor door na te denken over onderwerpen die ze tijdens het gesprek aan bod willen laten komen. Minimaal twee weken van te voren moet bekend zijn wanneer het gesprek zal plaatsvinden.
Hiernaast hangt een groot deel van het succes van functioneringsgesprekken af van het scheppen van de juiste omstandigheden waaronder het gesprek moet plaatsvinden:
• zorg voor een rustige ruimte;
• zorg voor een gelijkwaardige positie;
• neem voldoende tijd, maar niet teveel (afhankelijk van de functie van de medewerker
  varieert de tijdsbesteding globaal 30 tot 90 min.);
• neem een gunstig tijdstip;
• plan het gesprek ruim van tevoren;
• vertel de medewerker wat van hem/haar wordt verwacht.
Indien er een eerder verslag van de medewerker is gemaakt, dan dient dit bij de voorbereiding betrokken te worden.

Het gesprek
De leidinggevende opent het gesprek met het doornemen van de gespreksagenda. Daarna start hij/zij met het bespreken van het functioneren. Voor beide partijen is het van belang zichzelf op een duidelijke en heldere manier te presenteren en de reacties van de ander goed in zich op te nemen. Zowel de werkgever als de medewerker moeten voldoende gelegenheid krijgen om datgene te bespreken wat voor hem/haar van belang is.
Men moet de tijd nemen om goed naar elkaar te luisteren en waarnodig doorvragen zodat men later niet met vragen blijft zitten.
In het functioneringsgesprek kunnen ondermeer de volgende punten aan de orde komen:
• in hoeverre de gemaakte afspraken in het voorgaande functioneringsgesprek
  succesvol zijn afgerond;
• hoe de taken worden uitgeoefend aan de hand van de functieomschrijving;
• het resultaat van eventuele gevolgde opleidingen/cursussen;
• sterke en zwakke kanten van een medewerker;
• hoe de uitvoering van taken zou kunnen worden verbeterd;
• de relatie met collega’s en leidinggevenden;
• of iemand voldoende uitdaging in de functie ervaart;
• toekomst: eventuele loopbaanmogelijkheden of wensen.
• scholing

De afronding
Vat, ter afsluiting van het gesprek, de belangrijkste punten nog even samen. Enerzijds voor het vermijden van misverstanden, anderzijds krijgen beiden het gevoel dat er een concreet resultaat uit het gesprek te voorschijn is gekomen.
Neem ter afronding het gesprek zelf nog even door. Vraag ook aan de medewerker hoe hij/zij het gesprek vond gaan.
Maak, indien nodig, afspraken om het toekomstig functioneren van de medewerker te verbeteren. Gedacht kan worden aan opleidingen en cursussen, on-the-job-training door leidinggevende of ervaren collega’s, het verbeteren van de werkplek, het verbeteren van de inzet van de medewerker etc.
Maak tenslotte een afspraak voor een vervolggesprek of maak kenbaar wanneer het beoordelingsgesprek zal plaatsvinden.
Het is hiernaast gebruikelijk dat de leidinggevende een verslag maakt van het gesprek en dit door de medewerker laat tekenen. Dit om misverstanden in de toekomst te voorkomen.

Beoordelingsgesprek
De beoordelingsprocedure heeft tot doel het functioneren van de medewerkers te beoordelen. Dit oordeel is gebaseerd op de periode voorafgaande aan het gesprek. Het gesprek vindt eenzijdig plaats, van leidinggevende tot medewerker. De beoordeling vormt de basis voor de eventuele salarisverhoging door inschaling in een hogere functiegroep. Het beoordelingsgesprek vindt ieder jaar omstreeks november/december plaats. Om zorgvuldig te kunnen oordelen moet vooraf duidelijk zijn op welke criteria een medewerker wordt beoordeeld. Daarnaast moet er een vastgestelde norm zijn voor onvoldoende, goed en uitstekend functioneren. De beoordeling dient zo objectief mogelijk te zijn. Daarom is het erg belangrijk om op grond van feiten en zichtbaarheden te beoordelen.​

Reglementen

Veel afspraken die met het personeel worden gemaakt, hoeven niet in de arbeidsovereenkomst te worden opgenomen. Sommige zaken kunnen meer algemeen van aard zijn en kunnen daarom worden geregeld in een bedrijfsreglement in combinatie met een huishoudelijk reglement.

Onder huishoudelijke regels kunnen afspraken worden vastgelegd die de orde betreffen. Het huishoudelijk reglement is bedoeld om een veilige en gezonde werkomgeving te bevorderen. Daarom bevat het reglement ondermeer kledingvoorschriften, voorschriften omtrent de veiligheid, gebruik van bedrijfsmiddelen. Dit deel van het bedrijfsreglement kan ook eenzijdig door de werkgever worden gewijzigd.

Omdat het personeelsreg​lement mogelijk een wijziging van de arbeidsvoorwaarden met zich meebrengt, moet de werknemer zich ermee akkoord verklaren door ondertekening van de betreffende brief. Doet de werknemer dat niet, dan kunnen de regels uit het personeelsreglement in principe niet op deze werknemer worden toegepast.

Om het bedrijfsreglement van toepassing te laten zijn op een individuele relatie met de werknemer is het raadzaam in de arbeidsovereenkomst op te nemen dat het bedrijfsreglement van toepassing is op de arbeidsrelatie en er een onlosmakelijk deel van uitmaakt. Door de ondertekening van de arbeidsovereenkomst stemt de werknemer ook in met de inhoud van het reglement.

Bij bestaande overeenkomsten kan door middel van een brief het bedrijfsreglement van toepassing worden verklaard.

Vakantiewetgeving

Per 1 januari 2012 is de nieuwe vakantiewetgeving in werking getreden. De wetswijziging brengt twee belangrijke veranderingen met zich mee. De eerste verandering heeft te maken met de opbouw van vakantiedagen bij ziekte. De tweede verandering is een maatregel werknemers te stimuleren hun wettelijke vakantiedagen (deze minimum vakantieduur bedraagt vier maal de arbeidsduur per week, fulltime werknemers hebben dus wettelijk recht op 20 vakantiedagen) zoveel mogelijk op te nemen. Er is een vervaltermijn van een half jaar na het opbouwjaar gekomen.

Zieke werknemers
Op basis van de vakantiewetgeving voor 1 jauari 2012 bouwden zieke werknemers alleen vakantie op over de laatste zes maanden van hun ziekteperiode. Volgens deze wet hebben zieke werknemers recht op hetzelfde aantal vakantiedagen als gezonde werknemers (dus minimaal 20 dagen per jaar, wettelijke vakantiedagen genoemd). Daar staat tegenover dat de werknemer aan wie re-integratieverplichtingen zijn opgelegd, ook in staat is (de wettelijke) vakantie op te nemen. Ziet de werknemer daarvan af, dan komen de niet opgenomen wettelijke verlofdagen een half jaar na afloop van het kalenderjaar waarin ze zijn opgebouwd te vervallen.

Vervaltermijn
Wettelijke vakantiedagen
Om verlofstuwmeren te voorkomen en te bevorderen dat alle werknemers in het belang van hun veiligheid en gezondheid daadwerkelijk met regelmaat en tijdig bijkomen door vakantie op te nemen, is er een nieuwe vervaltermijn opgenomen in de nieuwe vakantiewetgeving. De wettelijke vakantiedagen vervallen een half jaar na afloop van het kalenderjaar waarin ze zijn opgebouwd. Met andere woorden, ze moeten voor 1 juli van het volgende jaar zijn opgenomen. Een uitzondering geldt als de werknemer om medische redenen of bijzondere omstandigheden niet in staat is geweest vakantie op te nemen. Van dat laatste is bijvoorbeeld sprake als de werkgever hem/haar geen gelegenheid heeft gegeven vakantie op te nemen. Van medische redenen is sprake als de werknemer geen re-integratieverplichtingen zijn opgelegd, bijvoorbeeld omdat hij/zij in een ziekenhuis is opgenomen. Werkgever en werknemer kunnen overigens in onderling overleg besluiten de termijn te verlengen.

Voorbeeld:
Werknemer heeft in 2019 recht op 20 wettelijke vakantiedagen. Wanneer vervallen deze dagen?
De 20 wettelijke vakantiedagen vervallen op 1 juli 2020.

Bovenwettelijke vakantiedagen
Vanaf 2012 blijft voor bovenwettelijke vakantiedagen een verjaringstermijn van vijf jaar gelden (met betrekking tot de bovenwettelijke vakantiedagen verandert er dus niets). Met andere woorden, deze dagen verjaren na vijf jaar na het einde van het kalenderjaar waarin de dagen opgebouwd werden.

Voorbeeld:
Werknemer heeft in 2019 recht op vijf bovenwettelijke vakantiedagen. Wanneer verjaren deze dagen?
De vijf bovenwettelijke vakantiedagen verjaren op 1 januari 2026.

Geen terugwerkende kracht
De vakantiewetgeving vanad 1 januari 2012 heeft geen terugwerkende kracht. Dat betekent dat de oude afspraken en vakantieregelingen blijven gelden voor verlofdagen die zijn opgebouwd tot en met 31 december 2011.

Voorbeeld:
Een werknemer neemt op 1 januari 2012 vier vakantiedagen mee uit 2011. Wanneer vervallen deze dagen?
De vier vakantiedagen (tot en met 31 december 2011 opgebouwd) die verjaren op 1 januari 2017.

Verlofadministratie
De werkgever dient zorg te dragen voor een deugdelijke administratie, waaruit voor de werknemer duidelijk blijkt wat zijn opgebouwde rechten zijn van zowel wettelijke- als bovenwettelijke vakantieuren.

Wet Arbeidsmarkt in Balans

Op 1 januari 2020 is de Wet arbeidsmarkt in balans (Wab) in werking getreden. Deze wet geeft nieuwe regels voor arbeidscontracten en ontslag.

​Het kabinet wilde een nieuwe balans creëren tussen baanzekerheid en kansen op de arbeidsmarkt. Enerzijds moest het voor werkgevers aantrekkelijker en minder risicovol worden om werknemers in vaste dienst te nemen. Anderzijds moest er voor werknemers met een flexibel contract meer perspectief op zekerheid ontstaan.

Hiernaast treft u Infoblad Wet arbeidsmarkt in balans (Wab) verzorgd door MKB-Nederland en VNO-NCW​, waarin ingegaan wordt op de details van deze wet.​

Projectuitvoering

​In dit deel worden verschillende onderdelen de project uitvoering omschreven. Leden van Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners kunnen voorbeelddocumenten ter ondersteuning hier downloaden
Indien er updates beschikbaar zijn worden leden van VHG via de digitale nieuwsbrief geïnformeerd.




Algemene voorwaarden

​Wilt u dat uw klanten precies kunnen weten onder welke voorwaarden u levert, betaalt, verkoopt of inkoopt? Met algemene voorwaarden is het indien nodig direct duidelijk welke rechten en plichten u en degene met wie u zaken doet heeft. U hoeft er dan niet elke keer apart over te onderhandelen. De zogenaamde 'kleine lettertjes' besparen u een hoop tijd en verkleinen de risico's die u loopt.

De ledenraad van Koninklijke VHG heeft op 9 december 2008 beslist dat haar leden  bij een aanbod aan een consument, vanaf 1 januari 2009 verplicht de Algemene Consumenten voorwaarden toepassen. Deze voorwaarden zijn in het SER- overleg tussen VHG en de Consumentenbond tot stand gekomen.



Geschillenregeling

Geschillen tussen consument en ondernemer over totstandkoming of de uitvoering van overeenkomsten met betrekking tot door deze ondernemer te leveren of geleverde diensten en zaken, kunnen zowel door de consument als door de ondernemer aanhangig worden gemaakt bij de Geschillencommissie Groen, Bordewijklaan 46, Postbus 90600, 2509 LP Den Haag (www.sgc.nl).

Een geschil wordt door de Geschillencommissie slechts in behandeling genomen, indien de consument
zijn klacht eerst bij de ondernemer heeft ingediend.
-Leidt de klacht niet tot een oplossing dan moet het geschil uiterlijk 12 maanden na de datum waarop de
consument de klacht bij de ondernemer indiende, schriftelijk of in een andere door de Commissie te
bepalen vorm bij de Geschillencommissie aanhangig worden gemaakt.
-Wanneer de consument een geschil aanhangig maakt bij de Geschillencommissie, is de ondernemer aan
deze keuze gebonden. Indien de ondernemer een geschil aanhangig wil maken bij de Geschillencommissie,
moet hij de consument vragen zich binnen vijf weken uit te spreken of hij daarmee akkoord gaat. De
ondernemer dient daarbij aan te kondigen dat hij zich na het verstrijken van de voornoemde termijn vrij
zal achten het geschil bij de rechter aanhangig te maken.
-De Geschillencommissie doet uitspraak met inachtneming van de bepalingen van het voor haar geldende
reglement. De beslissingen van de Geschillencommissie geschieden krachtens dat reglement bij wege
van bindend advies. Het reglement wordt desgevraagd toegezonden. Voor de behandeling van een
geschil is een vergoeding verschuldigd.
-Uitsluitend de rechter dan wel de hierboven genoemde Geschillencommissie is bevoegd van geschillen
kennis te nemen.

Nazorg

Nadat de tuin is aangelegd, stopt onze betrokkenheid van de professional absoluut niet. Sterker nog, met een goed advies hoe uw klant op welke wijze de tuin de komende jaren het beste kan onderhouden. Dit is een must.

Nadat de tuin is aangelegd, stopt onze betrokkenheid van de professional absoluut niet. Sterker nog, met een goed advies hoe uw klant op welke wijze de tuin de komende jaren het beste kan onderhouden. Dit is een must.

Na de oplevering voorziet u de klant van de juiste adviezen, van gazon of vijveronderhoud tot en met snoeiadvies. Het zijn allemaal handvatten waarmee u uw klant optimaal kunt laten genieten van de door u aangelegde tuin. En wat te denken van uw nieuw aangelegde bestrating? Met het juiste onderhoud geniet uw klant veel langer van de kleur en de mooie eigenschappen van uw terras.​

Offerte en contractvorming

​Het offerte- en contractvormingsproces is één van de primaire processen om tot een goed product en/of project te komen. Met de offerte- en contractvorming dient om allerlei redenen goed en zorgvuldig om gegaan te worden.

Hieronder is een aantal redenen genoemd:
• Het eerste contact met de potentiële klant is uitermate belangrijk: de basis voor een
  opdracht wordt hier gelegd.
• De offerte, of het contract, is de basis voor het eindproduct: een goed opgestelde offerte
  of contract geeft voor beide partijen duidelijkheid over de werkzaamheden en afspraken.
• Werken volgens vastgestelde regels of procedures e.d., zorgt voor tijdwinst en
  consistentie.

Regie en nacalculatie
Als men werkt op basis van nacalculatie, ook wel regiewerk genoemd, is het om misverstanden te voorkomen raadzaam om uw eenheidsprijzen van te voren af te geven.

• Het uurloon van een leidinggevende per uur.
• Het uurloon van een assistent.
• Of het uurloon van een koppel.
• Ook kunt u per dagdeel afspreken.
• Een lijstje van de machine prijzen.
• De kosten van de te gebruiken materialen.
• De kosten van het verwijderen van afval.

Spreek ook af hoe u ermee omgaat ingeval het werk langer duurt dan in eerste instantie was afgesproken. Leg deze afspraak vast.

Na elke werkdag zal de regiebon getekend achtergelaten worden.

Oplevering

De oplevering Het lijkt zo eenvoudig. U brengt een offerte uit. Die wordt geaccepteerd. U gaat aan het de klus beginnen en zodra de klus is geklaard stuurt u de factuur voor de laatste termijn aan de opdrachtgever. In de dagelijkse praktijk blijkt bij geschillen dat de oplevering niet overeenkomstig de (juridische) regels uitgevoerd is.

Het komt ook nog al eens voor, dat de eerste vraag die een rechter of een geschillencommissie tijdens de mondelinge behandeling van een geschil stelt, als volgt luidt: "Is er al opgeleverd?" De oplevering is kennelijk niet alleen feitelijk en commercieel van belang, maar ook juridisch. Onder oplevering wordt verstaan de levering of overdracht van een voltooid werk. In juridische zin is de oplevering het moment waarop het risico (weer) overgaat van u als opdrachtnemer naar de opdrachtgever.

Burgerlijk Wetboek
In het verleden was de oplevering nog niet wettelijk geregeld. Dit is nu geregeld In Boek 7  van het Burgerlijk Wetboek. De basis vormt  artikel 758. Daarin staat, dat het werk als opgeleverd wordt beschouwd nadat de oplevering is aanvaard. Voor het aanvaarden door de opdrachtgever is nodig, dat de aannemer te kennen heeft geven, dat het werk klaar is om te  worden opgeleverd. Na die verplichte mededeling door de opdrachtnemer kan de opdrachtgever drie dingen doen. Hij kan het werk zonder meer aanvaarden. Hij kan de oplevering onder voorbehoud aanvaarden of hij kan de oplevering weigeren.

Keuren en aanvaarden
Het is de taak van de opdrachtgever om het werk binnen een redelijke termijn te keuren. Daarbij dient de opdrachtgever te onderzoeken of het werk is verricht zoals partijen dat met elkaar hebben afgesproken. Wat onder een redelijke termijn moet worden verstaan is afhankelijk type klus. Zodra de opdrachtgever de oplevering heeft aanvaard is het werk voor zijn risico. Heeft de opdrachtgever nagelaten de klus binnen een redelijke termijn te keuren, dan wordt hij geacht de klus stilzwijgend te hebben aanvaard. De aanvaarding van de oplevering betekent, dat de opdrachtgever verplicht is de volledige prijs te voldoen, ook al is het werk na de oplevering tenietgegaan of achteruitgegaan. Na de oplevering is de aannemer niet meer aansprakelijk voor gebreken, die de opdrachtgever op het tijdstip van oplevering redelijkerwijs had moeten ontdekken.

Ontbinding door rechter
In een ander artikel, artikel 756, is een regeling opgenomen, waarin de rechter de overeenkomst tussen de opdrachtgever en de opdrachtgever kan ontbinden, wanneer vóór de oplevering duidelijk wordt, dat de klus niet of niet behoorlijk zal worden opgeleverd. In dat geval mag de rechter vaststellen wat de gevolgen zijn van die voortijdige ontbinding van de overeenkomst, dus wie de schade daarvan moet betalen.

Gelegenheid tot herstel
Wanneer er  na de oplevering alsnog gebreken in het werk aan het licht komen, waarvoor de opdrachtnemer aansprakelijk is, dus de onzichtbare gebreken, dan moet de opdrachtgever de aannemer in de gelegenheid stellen om binnen een redelijke termijn de gebreken te herstellen of weg te nemen. Dat is vastgelegd in artikel 759. Wordt dat echter onevenredig duur, dan moet de opdrachtgever genoegen nemen met een schadevergoeding.

Voor het vastleggen van de gemaakte afspraken tijdens de oplevering heeft de Ondernemershelpdesk enkele documenten ontwikkeld, welke hiernaast te downloaden zijn.

Voorbereiding

- Wie doet wat in het werkproces? - Hoe en wanneer

-welke werkwijze, 

-welke systemen

-welke formulieren

-​tijdsplanning

-informatie overdracht

Publicaties en oorkondes bestellen

Publicaties en oorkondes bestellen? Dit doe je via een bestelformulier.
Van brochures, offertemappen tot de handleidingen De Levende tuin, Het Levende gebouw en De Levende openbare ruimte. Dit en meer kun je bij ons bestellen. Dit doe je via een bestelformulier. Op het bestelformulier zie je een lijst waarop jouw gegevens en de te bestellen artikelen kunt invullen. 

Alle prijzen zijn inclusief 21% BTW en verzendkosten. 

Ben je op zoek naar het VHG-logo – lid. Deze kun je rechts downloaden (alleen voor leden).
Voor het aanvragen van een oorkonde voor uw medewerker, klik hier

Ben jij lid van VHG? Dan heb jij extra ledenvoordeel!

Wil je publicaties en artikelen bestellen bij VHG en ben je lid van VHG? Vul dit bestelformulier in, om gebruik te maken van een aantrekkelijke korting en extra artikelen. Je ontvangt de factuur later per e-mail en/of bij de verzending.

Voor niet-leden

Wil je publicaties en artikelen bestellen bij VHG en ben je geen lid? Vul dan dit formulier in. Je ontvangt de factuur later per e-mail en/of bij de verzending. 

Wil je ook lid worden van VHG? Klik rechtsboven eens op de button Lid worden!

Maak hieronder een keuze!

 

Vragen?

Heb jij vragen over een bestelling? Neem dan contact op via bestellingen@vhg.org

De Levende Openbare Ruimte

Groen in de openbare ruimte. Het is niet alleen mooi, maar draagt ook bij aan onze leefomgeving. Maar hoe richt je een toekomstbestendige, gezonde, leefbare stad in? Welk groen pas je waar toe? Dit en meer is te vinden in de Handleiding De Levende Openbare Ruimte. Een rijk geïllustreerd boekwerk vol inspirerende praktijkvoorbeelden voor toekomstbestendige gezonde en leefbare steden. Goed voor mens, klimaat, natuur en economie. Over groen dat bijdraagt aan het integraal aanpakken van de maatschappelijke uitdagingen op het gebied van waterberging, hittestress, gezondheid, biodiversiteit en circulariteit.
De handleiding is bedoeld om provincies, gemeenten, waterschappen, opdrachtgevers, landschapsarchitecten en groenprofessionals te helpen en inspireren bij het integraal ontwerpen, aanleggen en beheren van levende openbare ruimten. Als groenprofessional vind je in deze handleiding tal van ideeën om hun ontwerpen aan te vullen en opdrachtgevers te helpen en te enthousiasmeren. De meer dan 500 voorbeelden van gerealiseerde projecten en toepassingen zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en ervaringen uit de praktijk. 

De handleiding is ontwikkeld en samengesteld door groene conceptontwikkelaar Kim van der Leest, met input van vooraanstaande wetenschappers, landschapsarchitecten, groenprofessionals, gemeenten, provincies en diverse organisaties waaronder NL Greenlabel.

Bekijk de digitale versie van de handleiding De Levende Openbare Ruimte


 Ook kun je de papieren versie van de handleiding De Levende Openbare Ruimte bestellen. Klik hier!

Bekijk ook hier de video over de handleiding De Levende Openbare Ruimte.

 


Benieuwd naar meer!

De Levende Tuin

Groen is goed voor ons! Daar zijn steeds meer mensen van overtuigd. Consumenten willen graag iets met duurzaamheid in hun tuin. Maar wat dan? Om op die behoefte in te haken, heeft Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners het concept van De Levende tuin ontwikkeld. Dit concept helpt groenprofessionals om op de wensen van de consument in te spelen en daarmee de leefomgeving te vergroenen.
In de handleiding De Levende Tuin vind je tal van inspirerende voorbeelden van groene toepassingen en duurzame materialen voor de levende tuin. Jij als groenprofessional kunt hiermee jouw klant informeren en enthousiasmeren. Of het nu een particuliere of zakelijke klant is. En of het nu gaat om groen in de particuliere tuin, de openbare ruimte, in en om bedrijven, scholen, ziekenhuizen en zorginstellingen.

Bekijk nu de digitale versie van de handleiding De Levende Tuin. 




Ook kun je de papieren versie van de handleiding De Levende tuin bestellen. Klik hier!

Benieuwd naar meer? Bekijk ook de handleiding 'Groene Schoolpleinen'.

























Het Levende Gebouw

Groen is goed voor ons! Vergroenen blijft niet beperkt tot particuliere tuinen en de openbare ruimte. Ook in, op, aan en rondom gebouwen liggen volop kansen. De waarde van groen op, aan, in en om gebouwen is een thema dat vanwege maatschappelijke thema’s als klimaatverandering, biodiversiteit, energie steeds belangrijker wordt. De handleiding Het Levende Gebouw helpt en inspireert groenprofessionals, opdrachtgevers, architecten, landschapsarchitecten en projectontwikkelaars bij het integraal ontwerpen, bouwen en beheren van groene, levende gebouwen. Ook voor provincies en gemeenten die aan het begin staan van het proces van (her)ontwikkeling van een locatie is deze handleiding interessant.
De handleiding is een vervolg en verdieping op de succesvolle handleiding De Levende Tuin. De handleiding Het Levende Gebouw gaat over gebouwgebonden groen. Je vindt er inspirerende ideeën voor groene gebouwen, goed voor mens, klimaat, natuur en economie en met voorbeelden van gerealiseerde projecten en toepassingen gebaseerd op wetenschap onderzoek en ervaringen uit de praktijk. 

De beide handleidingen Het Levende Gebouw en De Levende Tuin kun je zowel samen als los van elkaar gebruiken.

Bekijk hier de digitale versie van de handleiding Het Levende Gebouw. 


Ook kun je de papieren versie van de handleiding Het Levende Gebouw bestellen. Klik hier!

Lobby VHG

VNO-NCW en MKB-Nederland verwelkomen het derde steunpakket van het kabinet, omdat dat werkenden door deze moeilijke tijden heen helpt en bijdraagt aan ‘investerend de crisis uit’. We hebben – namens het hele bedrijfsleven en de mensen die daar werken - grote waardering voor de uitvoeringsinstanties (zoals UWV en gemeenten) die met groot gevoel voor urgentie dat mogelijk maken. De belangrijkste boodschap is dat we in Nederland de komende maanden alles op alles zetten om het virus in te dammen, met alles wat daarvoor nodig is. Naarmate we daar beter in slagen, valt de gezondheidsschade lager uit (met minder stress in de zorg) én zal verdere economische schade kleiner zijn. Dat is dus de primaire opgave van het kabinet, waar ook het bedrijfsleven een belangrijke bijdrage aan levert (met o.a. de 1,5 meter op de werkvloer en alle andere gedragsmaatregelen om besmetting met het virus te voorkomen). Samen kunnen we onze meest kwetsbare mensen beschermen in de samenleving en nieuwe economische schade in omvang beperken. Zo voorkomen we ook verdere sociale ongelijkheid en eenzaamheid in onze samenleving.


Prinsjesdagnieuwsbrief VNO-NCW en MKB-Nederland
De Prinsjesdagnieuwsbrief bevat een eerste overzicht voor ondernemers van de plannen voor het komende jaar, lopende zaken en het economisch beeld zoals deze, op Prinsjesdag 2020, door het kabinet bekend zijn gemaakt. Kijk voor de persberichten over de Miljoenennota 2021 en meer informatie van VNO-NCW en MKB-Nederland over Prinsjesdag op: https://www.vno-ncw.nl/standpunten/prinsjesdaghttps://www.mkb.nl/standpunten/prinsjesdag. De Miljoenennota, de Rijksbegroting, het Belastingplan en alle bijbehorende stukken zijn beschikbaar op de website van de Rijksoverheid.​

Oorkonde jubileum bestellen

Is jouw medewerker al langere tijd bij je in dienst en viert hij binnenkort zijn jubileum? Vraag voor je medewerker een oorkonde aan!

​Is jouw medewerker al langere tijd bij je in dienst en viert hij binnenkort zijn jubileum? Bijvoorbeeld zijn/haar 12,5-jarig, 25-jarig of 40-jarig dienstverband. Wil je bij het bereiken van zo’n belangrijke mijlpaal jouw medewerker in het zonnetje zetten! VHG-leden kunnen dit doen door voor hun medewerkers een oorkonde aan te vragen.


Als je het formulier minimaal één maand voor de uitreikingsdatum invult, ontvang je de oorkonde via de post.

Vragen?

Heb je vragen over jouw bestelling, dan kun je deze sturen naar bestellingen@vhg.org.



Samen digitaal veilig

Heb jij je digitale veiligheid op orde? We werken steeds meer digitaal en dat heeft veel voordelen. Maar er kleven ook risico’s aan: internetcriminelen vinden elke dag weer nieuwe manieren om software en systemen te hacken. Hoe is het bij jou met de digitale veiligheid?

Zijn jouw medewerkers goed getraind? 

Klikken ze nooit op een onbekende link in een e-mail? Heb je goede afspraken gemaakt met je IT-leverancier? Gebruikt iedereen veilige wachtwoorden? Worden updates altijd meteen geïnstalleerd? En heb je een goede back-up? Weet je dat zeker?

Veel ondernemers denken, helaas onterecht, dat ze het goed geregeld hebben. Digitale veiligheid is ook best complex, omdat het niet alleen om technische zaken gaat, maar ook om gedrag en bewustzijn. Wist je dat in meer dan de helft van de gevallen een hack kan gebeuren door menselijke fouten? Daarom is het zo belangrijk om bewustzijn te trainen. Maar ook om in gesprek te gaan met je IT-leverancier.

Je kunt geen risico nemen 

Het zal je maar gebeuren: plotseling geen toegang meer tot je klantgegevens of een geïnfecteerde mail naar al je klanten. Je gegevens worden gegijzeld en je krijgt ze pas terug na het betalen van losgeld. Je bedrijf ligt ondertussen stil. Wat denk je dat dat doet met je omzet? En met je reputatie? Je kunt geen risico nemen als het gaat om digitale veiligheid.

Online criminaliteit, zoals hacking of phishing, is een steeds grotere zorg, juist voor kleine- en middelgrote ondernemingen. Er zijn veel voorbeelden van ondernemers die zijn gehackt. En allemaal zeggen ze: ik had nooit verwacht dat het mij zou gebeuren.

Vaak heb je niet de tijd en kennis om je goed tegen digitale dreigingen te beveiligen. Daarom biedt onze vereniging hulp met het platform Samen Digitaal Veilig. 

Zet kosteloos de eerste stappen

Samen Digitaal Veilig helpt je met het slim invoeren van een paar simpele maatregelen die jouw digitale veiligheid snel verhogen! Je doet dat niet alleen; ook je medewerkers en je IT-leveranciers spelen een belangrijke rol, bijvoorbeeld als je een deel van jouw IT aan hen hebt uitbesteed. In het platform komen alle groepen samen: jijzelf, je medewerkers en je IT-leveranciers:

  • Verhoog je kennis van je medewerkers met praktische instructiefilmpjes 
  • Check de afspraken met je IT-leveranciers met een handige vragenlijst
  • Krijg beter inzicht in jouw situatie met een organisatiescan

Alle resultaten komen samen in een overzichtelijk dashboard; zo weet je precies waar je mee aan de slag moet!

Doe mee!

Voor meer informatie  en om je aan te melden, klik op onderstaande button!​


Algemeen

Als ondernemer heeft u te maken met bestaande wetten en regels, wetswijzigingen en nieuwe wetten met betrekking tot uw huisvesting (o.a. ruimtelijke ordening), belastingen en heffingen, personeel en algemene bedrijfsvoering (o.a. mobiliteit en opslag en transport (afval)stoffen). Informatie over diverse wetten en regels en bijbehorende hulpmiddelen die voor u en uw bedrijf relevant (kunnen) zijn op de subpagina's verder uitgewerkt.

AVG Verplichtingen

Sinds 25 mei 2018 moeten alle organisaties in Nederland voldoen aan nieuwe privacyregels. Die staan in de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

​Die wet stelt strenge eisen aan de omgang met persoonsinformatie. De wet eist een inspanningsverplichting. U moet kunnen aantonen dat u er alles aan hebt gedaan om de privacy te waarborgen. In de praktijk betekent dat: ICT-systemen op orde, beveiliging van computers en telefoons, contracten sluiten met derden over uitwisseling van gegevens, vastleggen wie in uw bedrijf de persoonlijke gegevens mag inzien en behandelen en instructie van alle personeelsleden.

In eerdere VHG-nieuwsbrieven over de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) is een link opgenomen waarmee u zich kunt aanmelden voor het AVG-programma (stappenplan) van Stichting AVG. Deze link blijkt echter te verwijzen naar het AVG-programma voor verenigingen. De meeste van u zullen echter het stappenplan nodig hebben dat geldt voor het MKB. Wij hebben hierover, na enkele meldingen van VHG-leden, contact opgenomen met Stichting AVG en inmiddels is de link aangepast.

Om te profiteren van de 50% kortingsactie voor VHG-leden heeft u eerder een kortingscode per mail ontvangen. Deze code vindt u in de uitnodiging voor deelname aan het AVG-programma die u op 21 december 2017 per e-mail van VHG heeft ontvangen. Heeft u de kortingscode niet meer in uw bezit, dan kunt u deze opvragen bij de VHG Ondernemershelpdesk. Hieronder vindt u de instructies voor het verkrijgen van toegang tot het stappenplan voor MKB-Bedrijven.

Stappenplan
Om u te ondersteunen bij de verplichtingen die voortkomen uit de AVG, heeft VHG met Stichting AVG een overeenkomst gesloten. Deze stichting heeft namelijk een 15-stappenplan ontwikkeld. Door alle stappen te doorlopen en de instructies op te volgen, ontvangt u op het eind een verklaring waarmee uw bedrijf verklaart ‘AVG-proof’ te zijn. Dit met het oog op uw inspanningsverplichting. Op basis van de overeenkomst krijgen VHG-leden een korting van 50% op gebruik van het programma.

Voor een kort introductiefilmpje, klik hier
Voor een beknopt document Stappenplan AVG, klik hier.

Kosten
De kosten voor het gebruik maken van het AVG-programma hangen af van de omvang van uw bedrijf en van het feit of er medewerkers in dienst zijn. Zijn er geen medewerkers in dienst (dus geen betaalde krachten), dan kost het programma € 250,-- per jaar (met de VHG-ledenkorting wordt kost het € 125,--).

Zijn er wel medewerkers in dienst, kijk dan op de website van AVG voor brancheorganisaties. Om te profiteren van de VHG-ledenkorting dient u een kortingscode in te voeren als u zich aanmeldt voor het programma. Deze kortingscode heeft u per e-mail ontvangen van VHG.

Aanmelden voor nieuwe deelnemers
1. Ga naar: https://www.avg-programma.nl/mkb.
2. Vul de kortingscode in en klik op Verzenden.
3. Vul uw gegevens in bij stap 1 en 2.
4. Geef de betaalwijze op en voer nogmaals de kortingscode in bij stap 3.
5. Controleer uw aanmelding en ga akkoord met de algemene voorwaarden bij stap 4.

U ontvangt een e-mail met uw username en wachtwoord in een e-mailbericht met als onderwerp ‘Uw AVG-programma account’.

Inloggen voor bestaande deelnemers
1. Ga naar: https://www.avg-programma.nl/mkb.
2. Vul uw e-mailadres of loginnaam op
3. Vul uw wachtwoord in en klik op Login

AVG-verklaring opvragen
Leden van VHG krijgen toegang tot het Stappenplan voor MKB. Ziet u onverhoopt het Stappenplan voor Verenigingen en heeft u daar al veel gegevens ingevuld, dan adviseren wij om het volgende te doen:

1. Klik op Stappenplan voor Verenigingen
2. Klik op Hoofdstuk 2
3. Onderaan de pagina vindt u een button ‘Opvragen AVG-verklaring’
4. Klik op de button om de AVG-verklaring op te vragen.
5. U ontvangt deze dan direct in uw mailbox met daarin alle antwoorden die u al hebt
    ingevuld. Bewaar deze goed.
6. Neem vervolgens contact op met de VHG Ondernemershelpdesk via 085 - 330 77 00 of
    ondernemershelpdesk@vhg.org en geef uw bedrijfs- en gebruikersnaam door waarmee
    u bij Stichting AVG bent geregistreerd.
7. De VHG Ondernemershelpdesk geeft deze gegevens vervolgens door aan Stichting
    AVG, zodat zij kunnen zorgen dat u toegang krijgt tot de juiste vragenlijst. Na verwerking
    (dit kan 2 tot 3 werkdagen duren), kunt u opnieuw inloggen en ziet u daarna het juiste
    stappenplan.
8. Uw antwoorden kunt u dan opnieuw overnemen in het Stappenplan voor MKB-bedrijven.

Meer informatie of kortingscode opvragen?
Op de website van het AVG-programma staat meer over het programma en de mogelijkheden voor ondersteuning. Ook kunt u voor meer informatie contact opnemen met de VHG Ondernemershelpdesk via 085 - 330 77 00 of ondernemershelpdesk@vhg.org.

Gewasbescherming

Verbod chemische onkruidbestrijding op verharding per 31 maart 2016 van kracht Nadat het ministerie van Infrastructuur & Milieu in 2013 een toekomstig verbod voor het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen in de niet-landbouw (openbare ruimte en particulier gebruik) heeft aangekondigd, is het vanaf 31 maart 2016 verboden om voor het professioneel uitgevoerde onkruidbeheer op verhardingen chemische onkruidbestrijdingsmiddelen te gebruiken.

​De aanpassing van de wetgeving is bekend gemaakt in de Staatscourant. Het verbod geldt voor de verharde oppervlakten (conform de nomenclatuur van de weg: open verharding/ elementverharding en open verharding/ ongebonden verharding). In november 2017 wordt dit gevolgd voor de niet-verharde oppervlakten.

Dit betekent voor gemeenten dat in groenvoorzieningen geen bestrijdingsmiddelen meer mogen worden gebruikt. Verder zijn er Green Deals gesloten voor het bestrijdingsmiddelengebruik op sport- en recreatieterreinen. In de huidige wetgeving worden deze uitgezonderd van het verbod; Green Deals betekenen in de eerste plaats minimalisering van het gebruik.

Zo voorziet de Green Deal Sportvelden is maximale verduurzaming van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen op sport- en recreatieterreinen en een concrete uitwerking van de innovatieagenda in samenwerking met de ketenpartners op dit terrein. Verduurzaming betekent in deze context een balans tussen effectiviteit, milieueffecten, arbeidsomstandigheden, sociale aspecten en budget. Door een planmatige ketenaanpak wordt het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in het onderhoud en beheer van sportterreinen en risico’s met betrekking tot de milieubelasting geminimaliseerd met behoud van kwaliteit, betaalbaarheid en wedstrijdwaardigheid van de sportterreinen.

In een aantal gemeenten worden sportterreinen reeds chemievrij beheerd. Deze best practices zullen als voorbeelden dienen voor de omschakeling. Voor golfterreinen geldt hetzelfde.

Voorgeschiedenis
De wettelijke aanpassing is terug te leiden naar het Meerjarenplan Gewasbescherming, zoals deze is vastgesteld in 1990. Hierin is de toon gezet naar een chemievrije openbare ruimte. De meer directe aanleiding was de Richtlijn 2009/128/EG van het Europees Parlement.

Uitzonderingen
De wet voorziet in enige uitzonderingen op het verbod. Zo mogen planten als de Amerikaanse vogelkers, de Japanse Duizendknoop en de Reuzenberenklauw chemisch worden bestreden. Hierbij moet echter wel in acht genomen worden dat de gebruikte middelen niet mogen afspoelen naar oppervlaktewater. De EU-Richtlijn geeft verder aan dat wanneer de bestrijding niet-chemisch mogelijk is dat deze voorrang heeft. Ook op terreinen waar niet-chemische technieken brandgevaar op kunnen leveren, denk hierbij aan de petrochemie,  mogen onkruiden chemisch worden bestreden. Het verbod per 31 maart 2016 voorziet ook in deze uitzondering.

Definiëring
In tegenstelling tot hetgeen hier en daar wordt gedacht geldt niet slechts voor het  glyfosaatgebruik op verhardingen een verbod maar voor alle middelen. Slechts (heet) water en (hete) lucht mogen zonder meer worden gebruikt. Alle overige stoffen vallen onder het verbod: algenbestrijdingsmiddelen, vetzuren waaronder het pelargonzuur waar het zogenaamde laag risicomiddel Ultima grotendeels uit bestaat en azijnzuur (Cito).​

Mobiliteit

Bij mobiliteit gaat het voor u als ondernemer hoofzakelijk om het verplaatsen van personen, materialen en machines. Naast woon-werkverkeer gaat het hierbij om verplaatsingen tussen uw vestigingslocatie(s) en projectlocatie(s), waarop allerlei wetten en regels van toepassing zijn. Op deze webpagina vindt u daar meer informatie over.

​Registratieplicht (land)landbouwvoertuigen

Vanaf 1 januari 2021 is het  verplicht om nieuwe (land)bouwvoertuigen te registreren. Voor bestaande voertuigen die voor 1 januari 2021 in gebruik zijn geldt ook een registratieplicht.

U heeft voor registreren van bestaande (land)bouwvoertuigen een jaar de tijd. Diverse voertuigen hebben geen registratieplicht, controleer of u uw voertuig moet registreren.

Kentekenplaat

Voor bestaande land- en bosbouwtrekkers en motorvoertuigen met beperkte snelheid geldt vanaf 1 januari 2021 een kentekenplicht als:

  • het voertuig APK-plichtig is;
  • u met het voertuig harder dan 25 kilometer per uur rijdt;
  • het voertuig ontheffingsplichtig is, omdat het zonder ontheffing door bijvoorbeeld de lengte niet de weg op mag.

Vanaf 1 januari 2025 geldt een kentekenplicht voor alle (land)bouwvoertuigen met een registratieplicht​

APK

De invoering van de verplichte APK-keuring start op 1 mei 2021. Vanaf deze datum vinden de eerste keuringen van (land)bouwvoertuigen stapsgewijs plaats.​​

Omgevingswet

De Omgevingswet bundelt alle wetten en regels voor ruimte, wonen, infrastructuur, milieu, natuur en water. Dat zijn 26 wetten – waaronder de Wabo (Wet algemene bepalingen omgevingsrecht), Wro (Wet ruimtelijke ordening), Waterwet, Zwemwaterwet en Wet milieubeheer – én alle onderliggende regelgeving. Verder worden zestig algemene maatregelen van bestuur (AMvB’s), zoals het Activiteitenbesluit en het Bouwbesluit, vervangen door vier AMvB’s. Alle regels voor ruimtelijke ontwikkeling komen samen in de Omgevingswet voor het doen van milieumeldingen.

​Alle gemeenten, provincies en waterschappen hebben eigen digitale systemen, die allemaal aan elkaar geknoopt moeten worden. De invoering van de Omgevingswet is diverse keren uitgesteld. Het is de bedoeling dat de Omgevingswet op 1 januari 2024 ingaat.

Advies: Plan ruim

Als de wet op deze datum wordt ingevoerd, dan is het de vraag of alles meteen soepel zal verlopen. Daarom heeft Koninklijke VHG een advies voor groenondernemers: “Heb je plannen om iets te veranderen op je bedrijf, bijvoorbeeld het bouwen van een nieuwe loods of de aankoop van een perceel, dan is het verstandig om iets eerder te beginnen met de voorbereidingen. Zo voorkom je dat je in het nieuwe digitale stelsel vastloopt, waardoor een vergunning bijvoorbeeld langer op zich laat wachten.” 

Uitvoerbaarheid

In essentie gaat de Omgevingswet over alles wat te maken heeft met de fysieke leefomgeving. Bouwvergunningen, milieuregels en bestemmingsplannen vallen straks allemaal onder de Omgevingswet. Het grootste deel van de regels wordt verschoven; daar verandert inhoudelijk dus niets aan. Verschillende partijen hebben meegedacht over de nieuwe Omgevingswet, zoals gemeenten, provincies, softwareleveranciers, stedenbouwkundige bureaus en brancheorganisaties. Ook Koninklijke VHG heeft ingesproken op de onderwerpen die van belang zijn voor groene ondernemers. Daarbij is vooral aandacht gevraagd voor de praktische uitvoerbaarheid.

Artikelen VHG-magazine
In de afgelopen periode hebben we meermaals aandacht besteed aan de Omgevingswet en de impact voor u als groenprofessional. Deze artikelen vindt u gebundeld terug als naslagwerk rechts in het kader bij Hulpmiddelen.


Opslag en Transport Grond

​In veel gevallen zullen bij reguliere aanleg- en onderhoudswerkzaamheden hoeveelheden grond vrijkomen waarvan de kwaliteit niet bekend is. Voor deze situatie geldt een aantal milieuregels. Voor het verkrijgen van een goed beeld wat kan en mag met een partij grond heeft VHG een leidraad Grond inclusief Calamiteitenkaart ontwikkeld.
In deze zijn de milieuregels in de vorm van een vragenlijst samengevat voor partijen grond tot 25m3 en vanaf 25m3.
Door de vragenlijst te doorlopen weet u wat er wel en n​iet mag. 

 
De Calamiteitenkaart beschrijft hoe u het beste kunt handelen als zich bij graafwerkzaamheden situaties voordoen die direct om acties vragen. Bijvoorbeeld als een kabel en/of leiding beschadigd raakt.

Wasplaatsen

​Wasplaatsen Veel bedrijven hebben voor hun machine- en bedrijfswagenpark de beschikking over een wasplaats. Een eigen wasplaats levert veel gemak op maar niet iedereen realiseert zich dat wasplaatsen aan voorschriften gebonden zijn die aanzienlijke financiële consequenties hebben.

​Wasplaatsen worden over het algemeen streng gecontroleerd door het bevoegd gezag. Voor sommige bedrijven is het gunstiger om gebruik te maken van een wasstraat, of het materieel te reinigen met luchtdruk.

Technische voorschriften
Wasplaatsen worden voornamelijk gebruikt om machines en bedrijfswagens schoon te spuiten. Vaak is in de milieuvergunning van het bedrijf opgenomen welke activiteiten er op de wasplaats mogen plaatsvinden. Indien een bedrijf besluit een wasplaats aan te leggen, dan vraagt dit om aanpassing van de vergunning. Dit betekent dat dit gemeld moet worden aan de gemeente.

Het belangrijkste milieuaspect van een wasplaats is de juiste afvoer van verontreinigd afvalwater. De vloer van de wasplaats moet vloeistofdicht worden uitgevoerd en hiervan moet een 'Verklaring Vloeistofdichte Voorziening' aanwezig zijn. Deze verklaring wordt afgegeven na een onafhankelijke inspectie bij het voldoen aan de eisen. Hiervoor wordt een landelijk beoordelingsschema gebruikt, namelijk AS 6700.

Verder dient hef afvalwater door middel van een olie- en slibafscheider (bezinkput) te worden geloosd op het openbare riool. De capaciteit van de afscheider moet zijn berekend volgens de NEN-EN 858 -1 en 2 norm. Verder dient de afscheider jaarlijks te worden gecontroleerd.

Kosten eigen wasplaats
Let er wel op dat een eigen wasplaats een behoorlijk kostenplaatje heeft. U hebt hiervoor de volgende zaken nodig:

  • Olieafscheider (6 l/s) met bezinkput (1200 l)                      
  • Vloeistofdicht asfalt (4m x 4m)                                
  • Vloeistofdicht gotensysteem                                    
  • Aansluiting op riool en buizenwerk                          
  • Keuring vloeistofdichte vloer                                   


De totale kosten van deze wasplaats kunnen hoog oplopen. Bovenop deze aanschafkosten komen dan nog de periodieke kosten van het ledigen en reinigen van de olieafscheider.

Alternatieven: wasstraat of schoonspuiten met luchtdruk
Voor kleinere bedrijven is de externe wasstraat vaak een goedkopere oplossing dan een eigen wasplaats. Een andere mogelijkheid is het materieel schoonspuiten met hoge luchtdruk. Daarmee worden alle risico’s op watergebied uitgesloten. Periodiek kan dan gebruik worden gemaakt van een externe wasplaats. Op deze manier wordt vermeden dat het bedrijf met regelgeving op het gebied van oppervlaktewater, rioleringen en lozingen te maken krijgt. Hoge investeringen voor een goedgekeurde wasplaats kunnen achterwege blijven.

Webmodule Beoordeling Arbeidsrelatie (WBA)

De pilot van de Webmodule Beoordeling Arbeidsrelatie (WBA) is 11 januari 2021 online gegaan. Opdrachtgevers kunnen door de vragenlijst in te vullen helder krijgen of ze een zelfstandige mogen inhuren voor een klus of dat er een arbeidscontract nodig is.

 Deze pilot webmodule is anoniem en er kunnen in deze fase geen rechten aan worden ontleend. Het kabinet wil de pilot later dit jaar evalueren om erachter te komen of de module als instrument behulpzaam is en om hem waar nodig te verbeteren. 

De commissie Regulering van Werk (commissie Borstlap) en de Wetenschappelijke Raad voor Regeringsbeleid (WRR) wezen vorig jaar op structurele problemen op de arbeidsmarkt. Zo is het belangrijk dat het helder is wanneer werk door een zelfstandige gedaan mag worden en wanneer door een werknemer. Dit onderscheid is van belang omdat de verschillende contracten grote verschillen kennen in de arbeidsrechtelijke bescherming, de rechten op sociale zekerheid en in de fiscale behandeling. 

Het kabinet werkt daarom aan een webmodule die meer duidelijkheid geeft of werk binnen of buiten een dienstbetrekking kan worden gedaan en of er loonheffing moet worden afgedragen. 

Deze module start nu eerst zes maanden als pilot en is te vinden via ondernemersplein.kvk.nl/webmodule-beoordeling-arbeidsrelatie​. In de pilotfase is de webmodule bedoeld als voorlichtingsinstrument. De deelname is vrijwillig en de webmodule kan anoniem worden ingevuld. 

In de zomer van 2021 wordt geëvalueerd of de webmodule als instrument behulpzaam is en wordt er besloten over de eventuele definitieve inzet van de webmodule. Daarbij is de inzet erop gericht dat de webmodule waar mogelijk zekerheid gaat geven, mits deze naar waarheid is ingevuld. Hierbij wordt ook gekeken naar de mogelijkheden voor handhaving, misbruikrisico's en naar de gevolgen voor de uitvoeringsinstanties. 

Het kabinet wil deze periode ook benutten om een breed maatschappelijk gesprek te voeren over de wijze waarop we nu werken, welke klussen wel en niet door een zelfstandige zouden moeten worden gedaan en over mogelijke knelpunten in de regelgeving. Dit gesprek zou vorig jaar plaatsvinden maar is door de coronacrisis stil komen te liggen en wordt vanaf januari 2021 weer opgepakt. 

Na afloop van de pilot webmodule beslist het kabinet op welk moment de handhaving (gefaseerd) wordt opgestart, op z'n vroegst is dat 1 oktober 2021. Uiteraard wordt de markt tijdig over zo'n besluit geïnformeerd. De Belastingdienst en de Inspectie SZW zitten in de tussentijd niet stil. De Belastingdienst houdt toezicht op de arbeidsrelatie in het kader van de loonheffingen, geeft voorlichting en biedt een helpende hand om duidelijkheid te geven wanneer een arbeidsrelatie geen dienstbetrekking is volgens de huidige wet. Contact en overleg met opdrachtgevers kan al tot aanpassing van de werkwijze en dus tot verbetering leiden. Bij het niet opvolgen van aanwijzingen of als er sprake is van kwaadwillendheid, handhaaft de Belastingdienst.

Werken in Duitsland

Werken in Duitsland, do’s & dont’s bij projectuitvoering Wie in Duitsland aan de slag wil, kan er niet omheen zich goed voor te bereiden, gezien er altijd juridische en fiscale kwesties spelen.

Werken in Duitsland, do’s & dont’s bij projectuitvoering
Wie in Duitsland aan de slag wil, kan er niet omheen zich goed voor te bereiden, gezien er altijd juridische en fiscale kwesties spelen. Een goede voorbereiding is van essentieel belang om in Duitsland succesvol zaken te kunnen. Dat blijkt ook wel uit de vragen die de VHG Ondernemershelpdesk ontvangt van VHG-leden. Naar aanleiding hiervan heeft Koninklijke VHG  samen met STRICK Rechtsanwälte & Steuerberater een stappenplan ontwikkeld. 

Wet Informatie-uitwisseling Bovengrondse en Ondergrondse Netten(WIBON)

Via KLIC verstrekt het Kadaster informatie over de ligging van kabels en leidingen. Het doel van KLIC is het voorkomen van graafschade.

​De Wet informatie-uitwisseling bovengrondse en ondergrondse netten en netwerken (WIBON) vervangt de in 2008 ingevoerde WION. De wet is sinds 31 maart 2018 van kracht. Doel van de WIBON is gevaar of economische schade door beschadiging van ondergrondse kabels of leidingen (zoals bijvoorbeeld: water-, elektriciteit-, gas- en telecomleidingen) te voorkomen.

Het Agentschap Telecom, onderdeel van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, ziet toe op de handhaving van de wet.

Hulpmiddelen

Hulpmiddelen voorzien van een slotje zijn alleen bestemd/toegankelijk voor leden van VHG.
Klik hier voor meer informatie over het VHG-lidmaatschap.

VHG - Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners

Horaplantsoen 20
6717 LT Ede
T 085 330 77 00
E info@vhg.org

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws!

Direct inschrijven voor de nieuwsbrief